Este artículo se publicó hace 4 años.
Els sindicats denuncien que es presenten molts ERTO fraudulents
CCOO i UGT recorden que la causa de força major empara a aquelles empreses que han hagut de cessar totalment l'activitat, però no les que simplement l'han vist alterada. La CGT lamenta que "s'han posat massa facilitats i hi ha poc control". Els sindicats consideren un "abús" que el 96 % dels ERTO a Catalunya, que afecten gairebé 250.000 treballadors de 25.000 empreses, siguin per força major.
Emma Pons Valls
Barcelona-Actualitzat a
L'aturada de l'activitat econòmica derivada de les mesures de confinament i restricció de la mobilitat ha tingut com una de les conseqüències més visibles la multiplicació del nombre d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). A Catalunya, al voltant de 270.000 treballadors d'unes 30.000 empreses s'enfronten a aquesta situació. El 96 % al·leguen "causa de força major", però els sindicats alerten que es tracta d'un "abús" ja que només s'hi poden acollir aquelles que han vist cessada totalment l'activitat, com bars, restaurants o cinemes.
"Hi ha un clar abús dels ERTO i de la causa de força major. Treball haurà de revisar tota la documentació a posteriori", ha afirmat el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, en declaracions al 3/24.
Moltes empreses s'emparen en aquesta causa, independentment del sector. "És una actuació generalitzada", apunta Carlos del Barrio, secretari de Política Sectorial i Sostenibilitat de CCOO de Catalunya. El primer que han de fer les empreses és "plantejar mesures alternatives, com la flexibilitat, la reducció de jornada o el teletreball. Si amb això no poden satisfer l'activitat normal, és quan s'ha de plantejar l'ERTO", assenyala del Barrio.
Els ERTO presentats a Catalunya per força major dupliquen pràcticament els de la Comunitat de Madrid, i del Barrio assenyala que "el model productiu no és tan diferent, de fet, aquí és més industrial". Un dels principals sectors afectat pels ERTO és el de serveis.
Cessament de l'activitat, urgència o falta de subministrament
Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT de Catalunya, recorda que, a més dels sectors que han hagut de cessar de forma total l'activitat, la força major empara les empreses amb situacions urgents provocades pel virus, com el contagi de la plantilla, o la incapacitat per continuar treballant degut a la falta de subministraments. "La resta de situacions que es puguin donar no són de força major, sinó que s'ha de presentar un ERTO per causes tècniques, organitzatives o de producció", apunta.
Jonathan Gallego, secretari general del Sindicat de Neteja de la CGT Barcelona, apunta que aquest sector està molt afectat pels ERTO abusius. Un exemple són les empreses de neteja que treballen per l'Administració Pública, que van intentar tirar aquests expedients endavant tot i que els contractes públics seguien en vigor, com Ferrovial, explica. Segons Gallego, el problema és més acusat en les empreses petites, per qui aquest tipus d'ERTO "té cost zero". "S'han posat massa facilitats i hi ha poc control", lamenta. Això desemboca en una "barra lliure d'ERTO".
Gallego apunta que el sector de la neteja és un dels més afectats, i denuncia que algunes empreses n'han volgut tirar endavant tot i que l'Administració ha garantit que els contractes segueixen en vigor.
Un altre sector afectat per aquests tipus d'ERTO injustificats és el del lleure. Del Barrio explica que diferents empreses van presentar-ne tot i que l'Administració havia garantit que no suspendria els pagaments. Després de les denúncies gestionades, la majoria s'han aconseguit paralitzar o estan en fase d'estudi.
CCOO i UGT apunten que la "utilització interessada" del mecanisme de força major respon a què no contempla la participació del personal en la ronda de consultes que s'obren quan es presenta un ERTO per altres motius, així com a l'exoneració del pagament de quotes a la Seguretat Social. Per del Barrio, això demostra "la falta de corresponsabilitat de les empreses en la sortida d'aquesta crisi", ja que "no estan posant res de la seva butxaca".
Gilgado recorda que les mesures impulsades pel Govern espanyol per flexibilitzar els ERTO s'han fet per "les empreses que realment ho necessiten i per garantir l'ocupació en el futur", però lamenta que algunes "se n'aprofitin per estalviar-se salaris i cotitzacions".
CCOO i UGT apunten que la "utilització interessada" del mecanisme de força major respon a què no contempla la participació del personal en la ronda de consultes que s'obren quan es presenta un ERTO per altres motius, així com a l'exoneració del pagament de quotes a la Seguretat Social.
Per evitar aquesta situació, els sindicats han demanat al Govern que si detecta aquests casos fraudulents, no els autoritzi. Tot i això, degut al gran volum d'expedients oberts en pocs dies, reconeixen que és possible que a priori s'acceptin tot i no complir els requisits. En aquest cas, demanen "rigor" a la Generalitat perquè trobi una "fórmula per sancionar-los". Per ara, estan analitzant casos i comunicant a Treball aquells que consideren que no haurien de ser acceptats.
En tot cas, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat aquest mateix dimarts al respecte de les demandes sindicals que el seu departament no acceptarà cap ERTO que no estiguin plenament justificats per causes relacionades amb el coronavirus. Els més de 30.000 expedients, que afecten a uns 270.000 treballadors han suposat un gran volum de feina pels funcionaris que els tramiten i ha recordat que el silenci administratiu al cap de cinc dies suposa l'autorització de l'ERTO. Però ha dit que no permetran que algunes empreses vulguin "aprofitar la situació per a expedients sense justificació", i ha recordat que només els que estiguin relacionats amb activitats prohibides per l'estat d'alarma seran autoritzats.
En una entrevista a TV-3, El Homrani ha dit que els autònoms que alhora són empresaris poden tenir línies de finançament de la Generalitat o el govern espanyol per evitar problemes de liquiditat. Al Govern li preocupa no trencar la cadena de pagaments, perquè "seria dramàtic per a tothom", i ha recordat que la Generalitat va aprovar una línia de préstecs de 1.000 milions d'euros que l'ICF avalarà en un 75%. Alhora, però, ha demanat mesures complementàries al govern espanyol, com l'ajornament d'impostos que va decretar la Generalitat.
Aturada dels sectors no essencials
Els tres sindicats valoren de forma diferent la proposta d'aturar totes les activitats laborals relacionades amb serveis no essencials. Gallego, de la CGT, apunta que estan "a favor" d'aquesta aturada però demanen "que no repercuteixi en el treballador, que és qui està patint tot l'esforç". Així mateix, una condició necessària seria la garantia del salari íntegre, en línia amb el que ja ha confirmat l'Administració pública que farà. Tot i això, per ara no es plantegen convocar accions extraordinàries per aconseguir la implementació d'aquesta mesura.
Gilgado, de la UGT, demana que per sobre de tot "es garanteixi la salut i la seguretat dels treballadors", element que moltes empreses no estan complint i que el sindicat ja ha denunciat. "El que han de fer és extremar les mesures de seguretat", afegeix. CCOO, de moment, no s'ha pronunciat al respecte.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..