Público
Público

Euroorde El Tribunal Suprem reactiva les euroordres contra Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig

El jutge Pablo Llarena demana les extradicions pels càrrecs de sedició i malversació en els casos de Comín i Ponsatí, i pels de malversació i desobediència en el cas de Puig. Els exconsellers s'entregaran voluntàriament a la policia, tal com ja va fer l'expresident Carles Puigdemont.

Los exconsellers Clara Ponsatí y Antoni Comín realizan declaraciones a la prensa en Brusela. EFE/Aída Sanchez Alonso/Archivo

públic

El Tribunal Suprem ha reactivat l'euroordre contra els exconsellers Toni Comím, Clara Ponsatí i Lluis Puig a Bèlgica i Escòcia més de dues setmanes després de l'emissió de la sentència contra els líders polítics independentistes. L'alt tribunal ja ho va fer amb Carles Puigdemont, que es va entregar a la policia belga i a qui fa pocs dies van ajornar la vista perquè la defensa es pogués preparar el cas.

Aquest cop, l'euroordre s'ha reactivat per a Comín i Ponsatí pels càrrecs de sedició i malversació, els mateixos pels quals el Suprem va dictar fins a un total de 100 anys de presó per als nou líders independentistes. En el cas de Puig, l'euroordre s'ha emès pels presumptes delictes de malversació i desobediència. La reactivació arriba cinc dies després que la Fiscalia ho demanés a l'alt tribunal. El jutge Pablo Llarena ja havia emès una ordre d'extradició contra tots tres, així com contra Puigdemont, l'exconsellera Meritxell Serret i la vicepresidenta d'ERC, Marta Rovira. 

En declaracions a TV3, la defensa de Ponsatí ha assegurat que seguiran el mateix procediment i que l'exconsellera d'Educació s'entregarà a la policia escocesa aquest dijous. També ho faran Comín i Puig de manera voluntària. Puigdemont es va presentar a la comissaria dos dies després de l'emissió de l'euroordre, ja que el tribunal va demanar al jutge Pablo Llarena que traduís tots els documents al neerlandès, francès o anglès.

Puigdemont va passar una nit en dependències policials per declarar l'endemà. Després, va ser alliberat sense fiança i amb l'obligació de notificar qualsevol sortida del país. S'espera que el procés sigui semblant en el cas dels tres exconsellers. L'expresident a l'exili ja ha fet declaracions a través de les xarxes socials en suport a Comín, Ponsatí i Puig: