Público
Público
premis planeta

Eva García Sáenz de Urturi, guanyadora del Premi Planeta 2020

És el guardó més ben pagat de la literatura espanyola, amb 601.000 euros. La presentadora Sandra Barneda ha estat la finalista i s'emporta 150.250 euros.

L'escriptora Eva García Sáenz de Urturi sosté el seu premi després de ser guardonada amb el Premi Planeta 2020 per la seva novel·la 'Aquitània', durant la cerimònia de lliurament del Premi Planeta de Novel·la 2020. David Zorrakino / Europa Press
L'escriptora Eva García Sáenz de Urturi sosté el seu premi després de ser guardonada amb el Premi Planeta 2020 per la seva novel·la 'Aquitània', durant la cerimònia de lliurament del Premi Planeta de Novel·la 2020. David Zorrakino / Europa Press

acn

L'escriptora Eva García Sáenz de Urturi (Vitòria, 1972) s'ha proclamat guanyadora de la 69a edició del Premi Planeta amb la novel·la Aquitania aquest dijous. El jurat ha premiat l'obra de la novel·lista basca, un "thriller medieval" que agafa així el relleu a Javier Cercas, guanyador l'any passat amb Terra alta. També ha distingit la periodista catalana Sandra Barneda, la finalista del guardó literari amb la novel·la Un océano para llegar a ti, un "homenatge a la vulnerabilitat".

És el guardó més ben pagat de la literatura espanyola, amb 601.000 euros per a la guanyadora i 150.250 euros per a la finalista. El jurat ha deliberat enguany entre 582 originals presentats al guardó. La gala d'entrega dels premis s'ha traslladat al Palau de la Música, i ha tingut un format molt més breu i auster degut a la crisi sanitària.

Llicenciada en òptica i optometria, la guanyadora del Premi Planeta 2020 va publicar la seva primera novel·la l'any 2012, amb la primera entrega de la trilogia La saga de los longevos. L'obra es va convertir en fenomen literari, i dos anys després arribarien Los hijos de Adán i Pasaje a Tahití, que tanquen la trilogia. Ja l'any 2016 va publicar El silencio de la Ciudad blanca, primera novel·la d'una altra trilogia, en aquest cas de gènere negre i ambientada a la seva Vitòria natal. Aquesta segona saga la completen Los ritus del auga (2017) i Los señores del tiempo (2019).

Barneda, presentadora del programa La isla de las tentaciones de Telecinco i Cuatro, també autora és autora d'obres com Reír al viento (2013), La tierra de las mujeres (2014), Cómo construir una superheroína (2014), Hablarán de nosotras (2016) i Las hijas del agua (2018). Barneda no ha pogut assistir a la gala d'entrega del guardó, però ha agraït i participat en la roda de premsa posterior de forma telemàtica.

El jurat de la 69a edició del Premi Planeta està format per José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?