Público
Público

La Fiscalia demana quatre anys de presó per a Serra i Todó pels augments de sou a Catalunya Caixa

Van apujar-se la retribució en plena crisi i posteriorment l'entitat va ser rescatada pel FROB amb més de 12.000 milions d'euros públics. La setmana passada es va saber que l'Audiència Nacional els investiga per provocar un forat de més de 700 milions a l'entitat financera en diverses operacions immobiliàries.

Narcís Serra en una compareixença al Parlament. EUROPA PRESS

EUROPA PRESS

La Fiscalia ha demanat quatre anys de presó per a l'expresident de Caixa Catalunya i exministre socialista, Narcís Serra, i pel que va ser director de l'entitat, Adolf Todó, per dos presumptes delictes d'administració deslleial en el cas dels sous suposadament desorbitats que van adjudicar-se. En l'escrit del fiscal Fernando Maldonando, citat per l'agència Europa Press, també s'acusa 39 persones més per aquests sous que es van concedir a consellers de l'entitat en plena crisi econòmica.

Entre altres decisions controvertides, es va pagar a Todó una retribució fixa anual de 600.000 euros -que després fins i tot es va augmentar- en una època de crisi (anys 2009 i 2010) en què l'entitat rebia fons públics del FROB.

No és l'únic revés judicial que ha rebut Serra els darrers dies. La setmana passada es va saber que el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno l'investiga, juntament amb Todó i tretze alts càrrecs de l'antiga entitat financera -avui absorbida pel BBVA- per presumpta administració deslleial. La direcció de Catalunya Caixa va autoritzar diverses operacions immobiliàries que van generar un forat a l'entitat de més de 720 milions d'euros. Posteriorment, Catalunya Caixa va ser rescatada pel FROB amb més de 12.000 milions d'euros públics.

El fiscal acusa Serra i Todó d'"un reprotxable" maneig dels fons de l'entitat, que hauria d'haver tingut com a únic objectiu procurar un adequat benefici per a l'obra social i evitar un malbaratament de fons en benefici dels alts directius. Malgrat la difícil situació econòmica general, del sistema financer i, especialment de Caixa Catalunya, els sous d'Adolf Todó i Jaume Massana -alesores director general adjunt- "no van deixar de pujar" durant els anys 2009, 2010 i 2011.

Entre altres decisions controvertides, es va pagar a Todó una retribució fixa anual de 600.000 euros -que després fins i tot es va augmentar- al que calia sumar una retribució variable del 35% del total, condicionada al compliment d'objectius. Es va establir per a ell una clàusula de prejubilació a partir dels 60 anys per la qual cobraria fins als 67 una renda mensual del 90% del seu sou, i a partir dels 67 "una renda vitalícia" del 80% del rebut els 12 mesos anteriors.

Una altra clàusula establia que, en cas de morir, la seva filla podria rebre una pensió vitalícia pel 50% de la retribució cobrada per Todó els últims dotze mesos. En total, Todó va percebre més de quatre milions d'euros entre 2008 i 2012 -sumant les retribucions fixes i les variables- al que cal afegir aportacions al pla de pensions.

En el cas de Massana, se li van establir les mateixes clàusules de prejubilació que a Todó i se li va fixar un sou anual de 371.000 euros el seu primer any amb una retribució variable del 35% per la consecució d'objectius. Massana va cobrar entre 2008 i 2012 un total de 2.895.922 euros (entre retribucions fixes i variables) al que, com en el cas de Todó, també cal afegir el que s'aportava al pla de pensions.

Pel que fa a l'exministre Narcís Serra, a banda d"elevats emoluments en concepte de dietes" per presidir les comissions i el consell d'administració -que van oscil·lar entre 24.801 i 135.707 euros l'any-, a partir del 2007 se li va assignar un sou de 175.000 euros anuals.

La Fiscalia també al·ludeix "les escandaloses i milionàries indemnitzacions" percebudes per altres membres del consell d'administració en el marc de la irresponsable política de retribucions» de l'entitat.

Per tot plegat, acusa Serra, Todó i 15 exconsellers a quatre anys de presó per dos suposats delictes d'administració deslleial, mentre que als altres 24 els acusa només un d'aquests delictes, i sol·licita per a ells dos anys de presó. També reclama que els acusats indemnitzin el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) amb un total de 2.569.000 euros pel perjudici causat a Caixa Catalunya.