Público
Público
CORONAVIRUS

El Govern avisa del "risc" que no es "preservi el Nadal" si empitjoren les dades de la pandèmia

La portaveu, Meritxell Budó, alerta que si la velocitat de transmissió supera el 0,9 no es podrà passar de tram la setmana que ve. Aquest dimarts s'ha situat en 0,84, després de créixer sis centèsimes i superar el 0,8 per primer cop en 15 dies. 

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa d'aquest dimarts.
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa d'aquest dimarts. Govern

acn | públic

El Govern ha avisat del "risc" que no es pugui "preservar el Nadal", en cas que les dades epidemiològiques de la Covid-19 empitjorin, a les portes del pont de la Puríssima. La portaveu, Meritxell Budó, ha alertat també que si la velocitat de transmissió o taxa Rt supera els 0,9 punts no es podrà passar de tram la setmana que ve, tal com estava previst.

La consellera de la Presidència considera "clau" els propers dies, després que aquest dimarts la Rt hagi crescut fins a 0,84 punts, després de jornades a la baixa. En concret ha pujat sis centèsimes però, sobretot, es tracta del primer cop que se supera el llindar del 0,8 després de quinze dies per sota. A més a més, el risc de rebrot ha pujat també cinc punts (fins a 201). Feia més d'un mes que aquest paràmetre només anava a la baixa. 

Durant la roda de premsa telemàtica posterior al Consell Executiu, Budó ha cridat a la "responsabilitat" de la ciutadania de cara al pont de la setmana que ve: "El que fem pot tenir conseqüències per Nadal". En principi, aquest dijous i divendres s'han de començar a notar els efectes de la reobertura de bars i restaurants, entre d'altres sectors, que va arrencar el passat 23 de novembre. La previsió del Procicat era que el dilluns 7 de desembre s'iniciés la segona fase de la desescalada, durant la qual el confinament de cap de setmana ha de passar a ser comarcal i no pas municipal, entre d'altres mesures.

Vergés no creu que el pas al tram 2 estigui en perill

Més tard, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que els indicadors epidemiològics avancen "com estava previst" i ha dit que la pujada que s'ha vist al balanç d'aquest dimarts "no posa en perill el pas al tram 2", que el pla de reobertura preveu per a dilluns vinent. "Estem segons el previst; continuem amb una baixada, que pot ser menys intensa, i ja prevèiem que pogués augmentar o ralentir-se els propers dies o la setmana que ve", ha assegurat la consellera. Tot i això, el vicepresident amb funcions de president del Govern, Pere Aragonès, ha demanat "màxima prudència" i ha dit que les properes setmanes seran "decisives"

La cultura segueix sense considerar-se "salconduit" pel confinament de cap de setmana

Budó ha insistit que la cultura segueix sense considerar-se, per ara, com a excepció per al confinament de cap de setmana. "El Procicat no ens recomana fer exempcions, tampoc en aquest cas, perquè quan fas una excepció en un sector, tots els sectors et demanen òbviament les mateixes mesures de flexibilització", ha precisat. En una entrevista a Catalunya Ràdio la setmana passada, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, es va mostrar confiada que el proper escull que es podria "salvar" en una revisió "al més aviat possible" del pla de reobertura seria que la cultura esdevingués un salconduit per al confinament dels caps de setmana.

Budó ha justificat que Catalunya es troba en un "període de reobertura i no de desescalada de la pandèmia" enmig d'una fase de mitigació.