Público
Público
coronavirus

El Govern demana aixecar el confinament de la conca d'Òdena

L'Executiu considera que l'enduriment del confinament a tot l'Estat fa que la vigilància perimetral d'aquests municipis ja no sigui necessària. El conseller Chakir el Homrani anuncia que es permetrà el trasllat d'avis i àvies a residències als seus domicilis sempre que no siguin positius o presentin simptomatologia. El Govern català lamenta no haver estat informat sobre la voluntat de pròrroga de l'estat d'alarma per part de l'Executiu espanyol. 

La consellera de la Presidència i portaveu de Govern, Meritxell Budó, en una compareixença. Imatge del 30 de març de 2020. (Horitzontal) ACN | Rubén Moreno
La consellera de la Presidència i portaveu de Govern, Meritxell Budó, en una compareixença. Imatge del 30 de març de 2020. (Horitzontal) ACN | Rubén Moreno

PÚBLIC

El Govern ha demanat l'aixecament del confinament perimetral de la conca d'Òdena, aplicat el passat 12 de març per l'Executiu català. Així ho han anunciat la portaveu, Meritxell Budó, el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa per actualitzar la situació de la crisi del coronavirus. L'Executiu considera que l'enduriment del confinament a tot l'Estat fa que el tancament perimetral d'aquests municipis ja no sigui necessari, ja que tota la ciutadania de Catalunya ha de quedar-se a casa, només amb l'excepció dels professionals dels serveis essencials: "Tots estem a casa. Un veí de la conca d'Òdena està en la mateixa situació que un de Martorell o de Terrassa", ha dit Buch.

En relació a la decisió del Govern de Pedro Sánchez de demanar al Congrés la pròrroga de l'estat d'alarma, la consellera Budó ha explicat que la Generalitat de Catalunya no tenia més informació que la que s'havia donat a través dels mitjans de comunicació.

Miquel Buch: "Tots estem a casa. Un veí de la conca d'Òdena està en la mateixa situació que un de Martorell o de Terrassa"

Vergés també ha afegit que el confinament als municipis d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbuí i Òdena ha tingut un efecte positiu des d'una perspectiva epidemiològica: "El valor reproductiu bàsic del coronavirus a Catalunya i a Igualada és molt similar, sent una dècima inferior a Igualada. La taxa d'incidència del virus s'alenteix i es comporta de manera similar als municipis limítrofs, a la comarca de l'Anoia i la Catalunya central".

Tot i la lleu millora de la crisi pel coronavirus, Budó ha insistit en la necessitat de seguir amb el confinament: "Aquestes mesures poden fer pensar que la situació millora en alguns aspectes, però una notícia positiva com aquesta no ens ha de fer baixar la guàrdia en cap cas". Per la seva banda, Buch també ha donat les dades del transport amb vehicle privat i ha afirmat que, en l'inici de la Setmana Santa, el trànsit ha descendit dràsticament en comparació amb un dissabte d'inici de vacances qualsevol: "En una situació normal, estaríem en plena operació sortida. Per contra, hem registrat una reducció del 87,6% respecte a l'any anterior. La Setmana Santa no es nota i ha de continuar així".

Aquest dissabte, també ha comparegut per primer cop el conseller de Treball, Famílies i Afers Socials, Chakir el Homrani, després de superar el coronavirus. El Homrani s'ha referit a la situació de les residències de la gent gran i ha anunciat que permetran el trasllat d'avis i àvies a domicilis de familiars sempre que no siguin positius ni tinguin cap símptoma, seguint les instruccions de Salut i amb un confinament de 14 dies a la llar: "Ho podran fer de manera temporal, sempre de forma voluntària i sense perdre la plaça a la residència". El conseller diu respondre a les 220 famílies que han demanat treure els avis de les residències, unes peticions que es resoldran a partir d'aquest dilluns.