Público
Público

El Govern espanyol ajorna al 2025 la posada en marxa de la nova selectivitat

Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) es mantindran sense canvis aquest proper curs 2023-2024. L'Executiu ha pres la decisió perquè està en funcions

14/06/2022 - Alumnes que fan la selectivitat a la Universitat de Girona.
Alumnes que fan la selectivitat a la Universitat de Girona. Aleix Freixas / ACN

Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) continuaran sent les mateixes, almenys fins al 2025, segons ha avançat EFE. El Ministeri d'Educació i Formació Professional ha comunicat aquest dijous a les comunitats autònomes la decisió d'ajornar un any el decret per regular la nova selectivitat. Per tant, les proves es mantindran sense canvis aquest proper curs 2023-2024. Per tant, continuaran constant de dues fases, la fase general i la fase específica.  

Les proves de les PAU es mantindran sense canvis aquest proper curs 2023-2024

L'Executiu ha pres aquesta decisió perquè està en funcions, a l'espera que hi hagi un nou govern en actiu. Els informes jurídics sol·licitats pel ministeri que dirigeix Pilar Alegría no avalen que els governs en funcions puguin aprovar lleis o reials decrets llevat que siguin casos d'"extrema urgència". 

En un comunicat, el ministeri argumenta que aprovar aquesta norma "excediria les competències d'un govern en funcions, generant confrontació amb les administracions autonòmiques". D'aquesta forma, atén la petició d'un any de moratòria per part de les instàncies universitàries i "rebaixa la incertesa" de docents, alumnes i famílies, conclou.

Ajornada fins al curs 2024/2025

La intenció inicial del ministeri era que el nou format de selectivitat es posés en marxa aquest curs 2023/2024, a les proves del juny que ve, per tal d'adaptar les PAU al nou currículum de batxillerat de la nova llei d'educació LOMLOE, però la convocatòria de les eleccions generals del passat 23 de juliol va paralitzar l'aprovació del nou decret. 

Entre els canvis, hi havia l'ampliació de la durada dels exàmens i exercicis de caràcter pràctic i competencial, i no memorístic. 

El Govern català lamenta la “falta de planificació” 

Els departaments d'Educació i Recerca i Universitats de la Generalitat han lamentat la "falta de planificació" de l'Estat deixant el decret sobre la nova selectivitat sense aprovar. Les proves sí que experimentaran algunes modificacions tècniques, per això, el Govern ha reclamat a l'Executiu espanyol que avanci la publicació de l'ordre ministerial que les concreta.  

En paral·lel, el Govern treballa coordinadament per adaptar les proves als nous currículums, de forma que hi hagi continuïtat respecte als continguts que han abordat els alumnes durant el Batxillerat. Aquesta acció conjunta, continua, "avança amb dificultat" perquè no s'ha desplegat la normativa de les proves del 2024, competència de l'Executiu espanyol. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?