Público
Público
L'EMERGÈNCIA PER LA PANDÈMIA

El Govern espanyol declara l'estat d'alarma per a tot l'Estat i preveu que estigui vigent fins el mes de maig

Es decreta un toc de queda al conjunt de l'Estat a partir de les onze de la nit i fins a les sis del matí, amb un marge de maniobra horària per a les autonomies. A Catalunya el Govern de la Generalitat aprova que les restriccions nocturnes seran a partir de les deu de la nit i fins a les sis del matí i l'Executiu català tindrà potestat per prendre altres decisions com confinaments territorials de tota Catalunya o parcial d'algunes zones del país.

MADRID, 23/10/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, da una rueda de prensa en el Palacio de La Moncloa, en Madrid, este viernes. EFE/Pool Moncoa/Borja Puig de la Bellacasa
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en una roda de premsa al Palau de La Moncloa, a Madrid. EFE/Pool Moncoa/Borja Puig de la Bellacasa

El Govern espanyol ha aprovat aquest diumenge la declaració de l'estat d'alarma en tot el territori estatal, per a sustentar les mesures que vulguin adoptar les comunitats autònomes per lluitar contra la pandèmia del coronavirus, informa Alejandro López de Miguel i Manuel Sánchez.

Pedro Sánchez ha confirmat que la previsió és que l'estat d'alarma duri fins al dia 9 de maig durant la compareixença que ha efectuat per donar compte del contingut del decret d'estat d'alarma aprovat durant el matí en el Consell de Ministres extraordinari. Des de divendres, una desena de comunitats autònomes, entre elles Catalunya, han reclamat a l'executiu estatal que els ofereixi un paraigua jurídic per imposar noves mesures que permetin aturar l'expansió del coronavirus. El Govern de la Generalitat té previst celebrar aquesta tarda de diumenge una reunió del Comitè Executiu del gabinet de crisi de la Covid-19 i també del Procicat per decretar immediatament el toc de queda nocturn.

Toc de queda estatal i confinaments autonòmics

Entre altres qüestions, la declaració d'estat d'alarma servirà para sustentar importants restriccions a la circulació, tot i que en un principi estaran centrades en la mobilitat nocturna. Segons ha explicat Sánchez el Govern espanyol preveu diverses mesures homogènies com el toc de queda obligatori com a mínim entre les onze de la nit i les sis del matí com a franja horària mínima a tot l'Estat espanyol, a excepció de les Canàries que en queden exemptes de la restricció nocturna perquè gaudeixen d'unes dades de coronavirus molt més favorables que a la Península o les Illes Balears. En aquest últim territori les xifres de contagi no estan en nivells greus però en els darrers dies han començat a créixer. No es podrà sortir de casa sense causa justificada. I es faculta als Governs autonòmics per decretar el confinament territorial total o parcialment interior de les comunitats autònomes de les quals no es podrà sortir per anar a una altra si així ho decreta la comunitat en qüestió sense aquestes mateixes causes justificades d'ordre laboral, activitat essencial o necessitat mèdica.

L'estat d'alarma, a diferència de l'anterior, dotarà de poder de decisió al Govern de la Generalitat i als altres governs autonòmics que podran fer confinaments territorials sense necessitat de permís judicial, entre altres mesures. Respecte al toc de queda hi haurà un marge horari que podran decidir els executius autonòmics respecte a l'horari establert pel Govern espanyol. Entre les deu i les dotze de la nit, i entre les cinc i les set del matí. El Govern de la Generalitat ja ha acordat que a Catalunya les restriccions nocturnes començaran a les deu de la nit i finalitzaran a les sis del matí. Els establiments oberts al públic hauran de tancar a les 21.00.

El Govern contempla excepcions, especialment referides a permetre els desplaçaments de tornada a casa, que es comunicaran a la roda de premsa posterior al Procicat.

És la quarta vegada que un Executiu recorre a aquesta eina, recollida en l'article 116 de la Constitució, i que permet donar cobertura jurídica a l'aplicació de mesures que suposin la restricció de drets fonamentals.

La Carta Magna faculta el Govern espanyol per declarar l'estat d'alarma durant 15 dies, si bé després obliga a comptar amb l'autorització de Congrés dels Diputats per prolongar la seva aplicació.

Per això, vist el calvari parlamentari que va patir l'Executiu per lligar els suports necessaris, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, fa dies que ha reclamat al PP que es comprometi a donar suport a aquestes pròrrogues. En aquesta ocasió, atès que Ciutadans i les formacions basques i catalanes ja han compromès el seu suport, es dóna per fet que el Govern no tindrà problemes per tirar endavant noves pròrrogues fins el 9 de maig.

Fins al moment, cap de les comunitats autònomes governades pel PP ha reclamat a l'executiu que declari l'estat d'alarma en els seus territoris.

El Govern de Sánchez s'ha servit d'aquest mecanisme en altres dues ocasions aquest mateix any: l'última declaració de l'estat d'alarma, circumscrita únicament a la Comunitat de Madrid, va expirar aquest dissabte; la primera, rubricada durant la primera onada de la pandèmia, i que va afectar a tot el territori estatal, va requerir de diverses pròrrogues i va estar en vigor entre març i juny.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?