Público
Público

El Govern espanyol recorre els pressupostos de la Generalitat al TC per les partides del referèndum

Iceta confirma que el PSOE també recorrerà els comptes de l'executiu català. 

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Saénez de Santamaría, i el ministre de Cultura i portaveu del govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.  EFE/Sergio Barrenechea

AGÈNCIES

El Consell de Ministres ha acordat aquest divendres presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC) contra els pressupostos de la Generalitat pel 2017 per incloure partides per a la convocatòria d'un referèndum d'independència a Catalunya. En concret, l'Executiu de Rajoy ha acordat que la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la disposició addicional 40 i determinades partides pressupostàries de la Llei del Parlament de Catalunya 4/2017 del 28 de març de Pressupostos de la Generalitat per 2017.

Així ho ha anunciat el portaveu del Govern i ministre d'Educació, Cultura i Esport, Iñigo Méndez de Vigo, que ja havia avançat divendres passat que donarien aquest pas quan la Llei de Pressupostos catalana es publiqués, cosa que va passar dijous passat amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

Tant el Consell de Garanties Estatutàries -òrgan consultiu de la Generalitat- com els lletrats del Parlament català han coincidit en assenyalar la inconstitucionalitat d'aquesta partida dels comptes catalans, si bé el Govern de Carles Puigdemont manté la intenció de convocar el referèndum.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha confirmat que el proper dimarts el PSOE presentarà el seu recurs davant el Constitucional contra la disposició addicional dels Pressupostos de la Generalitat per a la celebració del referèndum. Així ho ha explicat Iceta en una roda de premsa a la seu de Comissions Obreres de Catalunya, després de reunir-se amb la direcció del sindicat, on ha constatat que "després de la signatura d'un mínim de 50 diputats, dimarts s'interposarà aquest recurs d'inconstitucionalitat "contra els comptes de la Generalitat.

Fonts socialistes han assenyalat que aquest dijous es va produir una reunió a Madrid en què van participar Miquel Iceta; el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando; la líder dels diputats del PSC la cambra baixa, Meritxell Batet; i la portaveu dels socialistes catalans al Parlament, Eva Granados, on es van acabar d'analitzar i ultimar els detalls del recurs que els socialistes presentaran dimarts, un cop ho acordi aquest mateix dia també el grup del PSOE al Congrés. Iceta, en la seva compareixença, ha deixat clar que el PSC "està radicalment en contra de qualsevol iniciativa fora de la llei i no participarà en cap iniciativa que no tingui empara legal. Per això recorrerem al TC la disposició addicional número 40 dels pressupostos".

Previsible reacció

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha deixat entendre que la iniciativa del govern espanyol contra els pressupostos ja entrava dins dels seus càlculs. En declaracions als mitjans que cobreixen la seva visita als EUA ha manifestat que el pas que ha donat el govern de Rajoy era "previsible" i que per l'executiu de Rajoy també és previsible que Catalunya seguirà endavant amb el projecte per exercir el seu "dret a l'autodeterminació”.

La recurs del govern central, segons Puigdemont, no podrà aturar el referèndum perquè “és un compromís irrenunciable”.