Cargando...

indults

Junqueras assegura que "la independència és més que mai un deure" davant la persistència de la repressió

El president del partit torna a presidir un Consell Nacional d'ERC després de quasi quatre anys empresonat. Marta Rovira hi participa amb un vídeo des de l'exili i Aragonès avança que en la reunió d'aquest dimarts amb Pedro Sánchez reclamarà que l'Estat compleixi amb les demandes del Consell d'Europa

Publicidad

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, entrant al Consell Nacional del partit. — Marc Puig / ERC

barcelona,

Oriol Junqueras ha tornat a presidir, quasi quatre anys després, un Consell Nacional d'ERC en llibertat. Aquest dilluns, el president del partit ha inaugurat una sessió convocada de forma extraordinària pocs dies després que els presos polítics fossin indultats. També hi han estat els altres presos d'ERC, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva, igualment alliberats dimecres passat. Tanmateix, faltava la secretària general del partit, Marta Rovira, exiliada a Suïssa i l'absència de la qual ha estat remarcada al llarg de tot l'acte: "Avui és un dia ple de felicitat, però no és complerta", ha assenyalat Junqueras.

Publicidad

Hi han assistit Junqueras, Forcadell, Bassa i Romeva, però faltava Rovira, exiliada a Suïssa

Click to enlarge
A fallback.

Després d'una arribada marcada per l'emoció, les ovacions i els crits, Junqueras ha parlat sobre com s'havia imaginat el retrobament: "Era una expectativa que ens animava a aguantar". El líder ha descrit les "sales tancades" i "les finestres quasi inexistents" que els separaven tant de les famílies com de la militància, però ha volgut remarcar que en aquests quasi quatre anys hi ha hagut "circumstàncies difícils gairebé per tothom". El president del partit ha dit que, més enllà dels indults que els han alliberat, "continuem enfrontant moltes formes de repressió".

Tot i que la seva presó hagi estat més visible, Junqueras s'ha referit als milers de represaliats independentistes que hi ha actualment, i ha rebutjat que es pugui medir la repressió com una mesura concreta o xifra econòmica: "S'ha de medir en el patiment que genera en persones que no hi tenen res a veure", ha dit. El líder ha parlat de com els embargaments de béns afecten i represalien també els fills dels condemnats i ha insistit en què "queda molt de camí per recórrer per aconseguir la pau". "Al combat per l'amnistia no hi renunciarem mai", ha reblat.

Publicidad

Aragonès, per la seva banda, ha avançat que en la reunió que mantindrà aquest dimarts amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, defensarà "que es compleixi" amb el que demana el Consell d'Europa: "El full de ruta per acabar amb la repressió és que Espanya compleixi amb el Consell d'Europa". Aragonès també reclamarà a la Moncloa l'amnistia i el referèndum d'autodeterminació: "La solució és l'amnistia, per poder obrir una negociació franca entre les dues parts". Aragonès ha insistit que "l'única proposta" passa perquè la ciutadania pugui decidir i això implica un "referèndum sense amenaces".

Publicidad