Público
Público

REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ Junqueras i Romeva assumiran la responsabilitat de comprar les urnes

Carles Puigdemont preveu impulsar abans del mes d'agost una "reorganització" de funcions dins del Govern de la Generalitat.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont al consell executiu de la Generalitat. EFE / Quique García

El vicepresident català, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors i Transparència, Raül Romeva, demanaran formalment en la reunió del Govern de dimarts que que s'autoritzi als seus departaments que assumeixin les competències per a la compra d'urnes per al referèndum de l'1- O.

Així ho han avançat fonts del Govern, precisament poc després que el president català, Carles Puigdemont, hagi explicat en una xerrada informal amb periodistes al Parlament que preveu impulsar abans d'agost una "reorganització" de funcions dins del Govern per "concentrar" en un sol conseller les competències relatives a l'organització i execució del referèndum.

Com a primer pas en la línia d'aquest reajustament i concentració de funcions, Junqueras i Romeva sol·licitaran dimarts que ve el traspàs als seus conselleries de la competència per a dur a terme l'encàrrec de compra d'urnes, una funció que actualment recau en la consellera de Governació , Meritxell Borràs, i per la qual s'enfronta a una querella judicial.

Així, el traspàs d'aquesta competència a les conselleries que piloten Junqueras (ERC) i Romeva (independent) es plasmarà en un acord de govern dimarts que ve, en el marc de la reunió setmanal de l'executiu català, tot i que en tot cas l'encàrrec de compra d'urnes encara no es produirà, segons estes fonts.

De fet, el propi vicepresident Junqueras ja es va oferir fa setmanes, abans que el Govern declarés desert el concurs públic per a la compra d'urnes, a assumir en solitari el procés per a l'adquisició d'aquestes urnes, una idea que no va prosperar però que va generar, segons alguns mitjans de Madrid, tensions internes a l'executiu català.

El Govern espanyol "actuarà en conseqüència"

El Govern de Mariano Rajoy ha recordat aquest dimecres que ja hi ha oberta una investigació per la compra d'urnes per a la consulta sobiranista convocada el proper 1 d'octubre i ha emmarcat el "anunci" que aquesta compra l'assumiran el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, en els "problemes interns" de l'executiu català "en la presa de decisions" relatives al referèndum, segons han indicat a Europa Press fonts de Moncloa.

L'Executiu espanyol considera que es tracta d'un "anunci més" i una "data més" que s'emmarquen en els "problemes interns" que travessa el Govern català a hora de prendre decisions i assumir responsabilitats davant el referèndum que es vol convocar per al 1 d'octubre.

Fonts del Govern han assenyalat que qualsevol decisió de comprar urnes, ja sigui una ordre d'aquestes Conselleries o una decisió administrativa, serà analitzada pels serveis jurídics de l'Estat i s'actuarà en conseqüència.

En aquest sentit, les mateixes fonts, consultades per Europa Press, han recordat les dues possibles vies: la via constitucional, que s'assenta en la decisió de febrer del Tribunal Constitucional que assenyala que s'incorre en responsabilitat davant de qualsevol acte preparatori del referèndum; i la via oberta per la Fiscalia després de la querella contra Borrás per licitar urnes per al referèndum.

Aquest dimarts el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la investigació a la consellera de Governació Meritxell Borràs i al ja exsecretari general del departament, Francesc Esteve, per haver dictat un acord marc per a la compra d'urnes, en rebutjar el recurs de súplica que havien presentat les seves respectives defenses.

"Investigació judicial" preventiva

El tribunal considera que l'acord marc per a la compra d'urnes és una resolució administrativa "que podria estar orientada a infringir el mandat del Tribunal Constitucional i que, a més, podria tenir repercussions en el patrimoni dels administrats" i constata que el procés de licitació per a l'adquisició d'urnes va continuar en el temps i es va mantenir fins al 9 de juny, quan es va anunciar el referèndum.

Des del Govern posen l'accent en aquesta via oberta per la Fiscalia que, segons les fonts consultades, pot ser en aquest moment "la més efectiva" davant "anuncis" com el que es fa ara des de la Generalitat a l'assegurar que seran Junqueras i Romeva els que assumiran la compra de les urnes per al referèndum.

A l'Executiu subratllen que el Govern actuarà de manera vigilant i prudent perquè no es va a "consentir" que se celebri cap referèndum d'independència. Això sí, serà una reacció "mesura" i "proporcionada" perquè els independentistes el que busquen és una reacció "desmesurada" de Rajoy i alimentar el seu victimisme, segons les mateixes fonts.

Mariano Rajoy ha demanat aquest dimecres als ciutadans que estiguin "tranquils" perquè el seu executiu "sap perfectament el que ha de fer" davant el referèndum.