Público
Público

Junts pel Sí deixa per última hora l'aprovació de la Llei del Referèndum

Si el Tribunal Constitucional anul·la la norma, el que farà el govern de la Generalitat és "obeir el mandat" del Parlament de Catalunya, "amb totes les conseqüències" que pugui implicar.

Reunió de la Mesa del Parlament de Catalunya

PÚBLIC

El govern de la Generalitat no descarta aprovar la llei del referèndum mitjançant un decret llei.

En roda de premsa posterior al Consell Executiu, el conseller de Preidència i portaveu, Jordi Turull, ha detallat que una altra opció és la de l'article 81.3 del reglament del Parlament català, que permet introduir votacions 'exprés' d'última hora en el ple, i permetria a JxSí i la CUP sortejar la impugnació per part de l'Estat.

"L'important no és el com, sinó el que s'està aprovant" ha dit Turull i en quant a l'operativa de la consulta de l'1- O ha mantingut que el Govern no donarà més detalls mentre no es convoqui.

Jordi Turull també ha advertit que si el Tribunal Constitucional (TC) anul·la la Llei del Referèndum, el que farà el seu govern és "obeir el mandat" del Parlament català, "amb totes les conseqüències" que pugui implicar.

Ajornament del tràmit

La Mesa del Parlament de Catalunya havia decidit hores abans ajornar la inclusió a tràmit de la llei del Referèndum que dóna cobertura a la consulta anunciada per a l'1 d'octubre i la de Transitorietat jurídica.

Tots els grups de l'oposició del Parlament de Catalunya han decidit estudiar la petició a la Preidenta  d'un informe jurídic dels lletrats sobre dos assumptes: la legalitat del contingut de la llei del Referèndum i la de Transitorietat Jurídica, i sobre per què es dilata la seva tramitació quan el normal és fer-ho a la reunió de la Mesa posterior al registre de la llei.

La majoria sobiranista, no obstant això considera que aquests informes no són necessaris, i argumenta que les lleis encara no s'han tramitat com a conseqüència de l'actitud del govern espanyol i del Tribunal Constitucional.

"Anem tard", adverteix la CUP

La diputada de la CUP, Mireia Boya, ha deixat clar que la seva formació vol que una i altra llei, la del Referèndum i la de Transitorietat, entrin a tràmit.

"Anem tard". "El normal és que el Parlament tramiti lleis". "L'estratègia de les astúcies no la compartim", ha dit la diputada de l'esquerra independentista, que pretén en el ple dels dies 6 i 7 serveixi per "acabar amb el processisme".

Mireia Boya també ha demanat que el govern expliqui tota la logística de l'1 d'octubre abans de la Diada Nacional de l'onze de setembre.

No hi ha temps material, segons el PSC

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha avisat avui que "no hi ha temps material" perquè JxSí i la CUP aproven la Llei del Referèndum i la Llei de Transitorietat Jurídica "amb el calendari que s'han marcat", és dir, abans del referèndum que el Govern vol celebrar l'1 d'octubre.

"Només si Jxsí i la CUP volen saltar-se el reglament podran tirar endavant els seus projectes", ha subratllat la socialista en roda de premsa al Parlament català.

Granados ha defensat que es demani un informe jurídic als lletrats de la cambra catalana en vista de la "complexitat" de les normes, que ja han estat registrades però que la Mesa del Parlament encara no ha tramitat.

"El facin com ho facin, hem de poder anar al Consell de Garanties Estatutàries perquè es manifesti sobre un text que, només amb mirar el seu títol i el primer paràgraf, es veu que sobrepassa l'Estatut", ha afegit en relació a la possibilitat que la Llei de Transitorietat Jurídica s'aprovi per decret llei.

Granados ha reiterat que l'anunci d'aquesta norma és un "engany" perquè "no hi ha una majoria qualificada al Parlament per fer canvis d'aquesta magnitud".

"Ni l'1 d'octubre hi haurà un referèndum ni el 2 d'octubre hi haurà una república", ha recalcat la socialista, que ha recriminat als grups polítics que donen suport al Govern que "no s'aclareixen".

Per Granados "és el moment que triomfi la política" i ha demanat als governants "que no situïn a les institucions fora de la llei".

"Excepcionalitat democràtica", denuncia Joan Coscubiela

El nou curs polític começa amb "total confusió i desconcert, i amb sensació de caos parlamentari", ha valorat el portaveu de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), Joan Coscubiela.

"Tothom creia que a l'agost es tramitarien les lleis del Refeèndum i de Transitorietat Jurídica" i que aquestes lleis no estiguin a l'ordre del dia del pròxim ple dels dies 6 i 7 implica, segons ell, un "deteriorament dels drets democràtics dels diputats".

Coscubiela ha afirmat a més que els defensors de la llei de Transitorietat Jurídica "han de resoldre encara molts dubtes", com per exemple els previsibles conflcites amb l'agència tributària espanyola, el reconeixement internacional dels passaports, o el que hauran de fer els Mossos d'Esquadra en relació als procediments oberts per l'Audiencia Nacional.

Esmenes a la llei del Referèndum

Hores abans, però, el diputat de CSQEP Joan Giner (Podem) s'havia pronunciat aquest dimarts a favor del treball conjunt amb JxSí i la CUP  per permetre que els grups parlamentaris puguin introduir esmenes a la llei de Referèndum que van registrar al juliol al Parlament català i, en aquest cas, crida a votar-la a favor en el ple de la cambra.

En un text publicat en el seu bloc el diputat demana als grups independentistes que els deixin ser partícips de la norma i, en aquest cas, el seu posicionament és votar 'sí' a la llei en el ple, un vot que els independentistes no necessitarien perquè tenen majoria a la cambra, però que reforçaria les seves tesis en ser recolzades per forces no independentistes.

Adverteix Giner als independentistes que "no mirar cap a fora" no sembla la millor estratègia per maximitzar les forces i els retreu haver perdut la voluntat de sumar.

Giner considera que s'ha de tendir la mà a totes les opcions que permetin una mobilització com la de l'1-O perquè considera que l'objectiu és mobilitzar la ciutadania.

El grup parlamentari al que pertany Joan Giner, format per ICV, EUiA i Podem, encara ha de decidir quina és la seva postura en cas que la llei es portés al ple.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?