De l'acord “històric” al pacte “volàtil” i “inconcret”: les reaccions catalanes a l'entesa Junts-PSOE
Comuns i ERC han celebrat l'acord dels juntaires per a la investidura de Sánchez, que ha comptat amb els retrets de la CUP i l'oposició frontal de l'ANC. De Foment a CCOO i UGT, sindicats i empresaris també han lloat el pacte
L'entesa entre Junts per Catalunya i el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez ha estat reivindicat aquesta tarda per l'expresident Carles Puigdemont com un “acord històric” que obre una “etapa inèdita”. El pacte s'ha celebrat majoritàriament des de Catalunya, tant des de partits del Parlament amb matriu catalana com organitzacions empresarials i sindicals. Les dues grans excepcions han estat la CUP i l'ANC.
Dies després del seu pacte amb els socialistes, Esquerra Republicana ha celebrat els acords que les forces independentistes i han donat “la benvinguda a Junts a la via estratègica de la negociació”. La portaveu Raquel Sans ha reivindicat aquest fet com una “oportunitat excepcional per sincronitzar i coordinar objectius estratègics”. Els republicans defensen que Catalunya guanya en els àmbits marcats com a claus per ERC a la campanya electoral.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha remarcat els punts en comú amb el pacte d'ERC amb els socialistes: “Celebro que l’amnistia pugui tirar endavant, que s’obre una etapa en la que ens centrarem en la resolució del conflicte polític i que coincidim en la via de la negociació per a aconseguir aquests objectius”. Encara des del Govern, la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, també ha celebrat que Junts entren “en la dinàmica de la negociació per poder avançar en la resolució del conflicte”. La membre ha dit que tot el que serveixi per “anar més enllà” en beneficiar la ciutadania “serà benvingut”.
Qui també ha celebrat l'acord i l'“altura de mires” ha estat En Comú Podem. “És un primer pas. Han estat capaços de pactar els desacords i és un acord complementari amb la resta d'acords”, ha reivindicat la presidenta parlamentaria, Jéssica Albiach, celebrant que el més important és que permetrà que hi hagi govern progressista. Posteriorment i a través de la xarxa social X, ha confiat que “serà una legislatura a favor de Catalunya”.
PublicidadAvui guanya Catalunya, guanyen els catalans i catalanes, i perden la intransigència, l'odi i els que volen incendiar el país.
Sense por a equivocar-nos, podem dir que aquesta serà una legislatura a favor de Catalunya. pic.twitter.com/VlwWGdwW5d
— Jéssica Albiach (@jessicaalbiach) November 9, 2023
La CUP és l'únic partit independentista que refusa el pacte, amb l'argument també que “s'allunya de les posicions independentistes” perquè deixa fora l'autodeterminació. El portaveu parlamentari, Xavier Pellicer, ha afirmat que es tracta d'un pacte “volàtil” i “inconcret” en tots els punts. I ha dit que Junts ha fet “el mateix salt que va fer ERC” i que Catalunya es troba en “un final de cicle polític".
Pel que fa a les entitats independentistes, cal destacar que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha entrat una petició al registre del Parlament on demana a la cambra que rebutgi els pactes d'investidura del govern espanyol. La presidenta Dolors Feliu veu els acords com una “espanyolització de Catalunya” i reivindica que l'estat propi per acabar amb la repressió, és “l'única via”. Membres de l'agrupació s'han manifestat davant del Parlament en contra de l'entesa.
⬛️⬜️📣 Som al Parlament de Catalunya per exigir el següent:
1️⃣ L'aixecament de la DUI.
2️⃣ El rebuig a pactes que comporten la “normalització” de la situació sense assolir la independència.
3️⃣ Que es refermi al Parlament el compromís amb el mandat de l'1-O. pic.twitter.com/HdRKZ3f2Sf
— Assemblea Nacional Catalana (@assemblea) November 9, 2023
Unanimitat sindical i empresarial
Més enllà de l'independentisme i el sobiranisme, la patronal Foment del Treball ha celebrat que l'acord inclogui "un pla per facilitar i promoure” el retorn a Catalunya de les seus socials de les empreses que en els darrers anys es van desplaçar a altres punts de l'Estat arran del Procés. La patronal afegeix que "la condició necessària” per al retorn de les empreses a Catalunya “és la suma de l'estabilitat i la seguretat jurídica”.
Al seu torn, Pimec ha exigit que es formi l'executiu “quan abans millor i el més estable possible”, a través de les paraules del president Antoni Cañete, que ha insistit en la defensa de la llei d'amnistia. Per la seva part, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, ha celebrat en el seu cas l'acord pel traspàs de Rodalies que va aconseguir ERC, però ha demanat “no ser conformistes”: “Cal seguir treballant amb els dèficits que pateix Catalunya”.
Pel que fa als sindicats, tant UGT com CCOO ha valorat positivament l'acord de partits per la investidura de Pedro Sánchez. “La llei d'amnistia és un acord polític imprescindible”, han defensat des de CCOO de Catalunya, celebrant també que es consolida un cicle de govern progressista que “en una dècada pot consolidar un nou contracte social”.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..