Público
Público

L'exdiputat del PSC Luigi nega que fos l'aconseguidor de la trama Pretòria, però les gravacions el desmenteixen

L'empresari Manuel Carillo confessa que va subornar Bartomeu Muñoz a canvi de l'adjudicació d'un contracte públic de neteja. Va pagar-li 6.500 euros . 

Els principals encausats del 'cas Pretòria'. EFE / Fernando Villar

EFE / PÚBLIC

L'exdiputat del PSC Luis Andrés García, conegut com a Luigi, ha negat aquest dimecres que exercís d'intermediari entre ajuntaments barcelonins i empresaris en benefici d'aquests últims a canvi de comissions ni que actués com "aconseguidor" de la trama de corrupció urbanística Pretòria, com creu la Fiscalia. "En cap cas he intervingut, intermediat ni gestionat per compte de tercers cap operació urbanística", ha assegurat el principal acusat del judici del cas Pretòria que es desenvolupa a l'Audiència Nacional i per a qui la Fiscalia demana vuit anys de presó i 22,6 milions d'euros de multa per tres delictes continuats de tràfic d'influències i un altre de blanqueig.

Segons el seu testimoni i en contra del que considera la fiscal Anticorrupció Ana Conca, ell "mai" va informar empresaris sobre els concursos públics que sortien als ajuntaments barcelonins de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres, als quals presumptament la trama va defraudar uns 45 milions d'euros. No obstant això, les seves paraules han quedat desmentides per les gravacions reproduïdes a la sala, que han demostrat que Luigi oferia informació als empresaris de l'estat d'alguns informes pendents d'aprovació per algun dels esmentats ajuntaments, segons li ha fet veure la fiscal.

Ha especificat també que "en absolut" va controlar ni gestionar a qui se li concedien les adjudicacions dels projectes urbanístics dels municipis esmentats ni que tingués informació privilegiada per part dels consistoris."A mi ningú em donava informació sobre plens, que quedi clar. No tenia informació privada extraordinària de cap administració", ha dit.

La Fiscalia, en canvi, creu que Luigi va liderar "un entramat dirigit a manipular les adjudicacions públiques de diverses operacions urbanístiques" exercint una influència "notòria" sobre els càrrecs públics encarregats de decidir sobre les mateixes i percebent un total de 5,9 milions d'euros que va ocultar al fisc a través de societats opaques.

Confessió del propietari de l'empresa de neteja

Prèviament ha declarat l'empresari Manuel Carrillo, que ha confessat que va lliurar 6.480 euros a l'aleshores alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz (PSC), a canvi que s'adjudiqués a la seva empresa Limasa un contracte municipal de neteja. En virtut a aquesta confessió, la fiscal Ana Cuenca ha anunciat que demanarà per a ell en el seu escrit de conclusions definitives sis mesos de presó que es poden substituir per una multa de 7.200 euros i a banda d'una altra multa de 12.480 euros, al aplicar-se-li l'atenuant de confessió del dany. Això suposa una reducció de la petició de la pena, que inicialment era de tres anys de presó i gairebé 20.000 euros de multa per a ell. L'acusació exercida per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet s'ha sumat també a la petició de la Fiscalia i el tribunal ha exonerat a Carrillo d'acudir a les sessions del judici.

"Sí, jo li vaig lliurar els 6.480 euros que m'havia demanat", amb dit Carrillo en relació a Muñoz, diners que li va lliurar al seu despatx d'alcaldia en tres quantitats de 2.100, 1.980 i 2.400 euros en tres "sobrets" que havia preparat en una cafeteria al costat del consistori, segons ha confirmat ell i s'ha pogut escoltar en converses telefòniques reproduïdes a la sala. L'aleshores alcalde socialista li deia a l'empresari que no es preocupés perquè el contracte ja estava "liquidat i ni una paraula a ningú". "No saps el que t'ho agraeixo", li va respondre Carrillo.

A canvi de l'adjudicació del contracte, Carrillo també va aportar 6.000 dels 12.000 euros que l'alcalde li va demanar per esponsoritzar un club esportiu de Santa Coloma i ha dit que ho va fer per la seva "deformació professional" d'atendre les peticions de l'ajuntament "en la major promptitud "i per tenir una "relació normal i correcta" amb el regidor.

L'administrador de Limasa, l'empresa que s'ha encarregat de la neteja dels edificis públics de la localitat des dels anys 70, ha dit que la llavors directora de l'Àrea de Serveis Territorials de l'Ajuntament es va posar en contacte amb ell perquè aclarissin algunes qüestions del contracte. També ha dit que després d'una reunió amb els tècnics de l'ajuntament es va figurar que la seva empresa "anava pel bon camí". Efectivament, el contracte finalment se li va adjudicar a Limasa, malgrat que, segons la Fiscalia, no presentava l'oferta més avantatjosa del concurs.

Les gravacions desmenteixen Muñoz

Durant la jornada de dilluns, Bartomeu Muñoz va negar haver manipular concursos públics per afavorir les empreses que ell volia que guanyessin l'adjudicació. Les paraules de l'exalcalde socialista, però, van quedar desmentides a través de les gravacions de les converses telefòniques que va mantenir amb Luis Andrés García, Luigi, l'exdiputat del PSC considerat el cervell de la presumpta trama corrupta. Per a Muñoz, la fiscalia demana una condemna de sis anys i deu mesos de presó.