Público
Público

L'hermètica reunió de Suïssa ressitua Junts com a actor essencial en la negociació amb el PSOE sobre el conflicte polític

La polèmica trobada entre Puigdemont i Cerdán, celebrada sota la verificació de la Fundació Henry Dunant en un lloc desconegut, s'ha centrat a fixar metodologia de treball, calendari i l'acceptació del coordinador de verificadors que serà el diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez

El expresidente de la Generalitat y eurodiputado de JxCat, Carles Puigdemont (2d), y el secretario de organización del PSOE, Santos Cerdán (c), se han reunido en la sede del Parlamento Europeo en Bruselas para 'avanzar' hacia la investidura de Pedro Sánch
L'expresident de la Generalitat i líder de JxCat, Carles Puigdemont, en una trobada a Brussel·les amb el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, per negociar la investidura. EFE/ PSOE.

Finalment s'ha produït l'esperada, hermètica i polèmica reunió entre Junts i el PSOE amb verificadors internacionals a Suïssa. Tot i que dos dies després del límit fixat a l'acord d'investidura, la trobada s'ha materialitzat aquest dissabte amb Puigdemont i Cerdán al capdavant. I si els acords d'investidura van certificar el retorn de Junts a la política espanyola com a actor determinant i amb voluntat d'incidir, la reunió suïssa d'aquest dissabte ressitua definitivament Puigdemont i el seu partit com a actor essencial en la negociació amb el PSOE per a "la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat". Un paper que Junts recupera després d'una legislatura absent a la Taula de Diàleg entre el Govern de la Generalitat i el Govern espanyol. I que comporta una escenificació que, sens dubte, té molt a veure amb l'eterna pugna per l'hegemonia de l'independentisme amb l'Esquerra d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès.

La reunió va acabar després de més de cinc hores tal i com va començar aquest matí, amb secretisme absolut, i els implicats de tornada als seus llocs d'origen. El secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, via aeroport per agafar l'únic vol de tornada a Madrid, limitant-se a dir que la reunió "ha anat bé", i confirmant que els dos partits reprendran les converses després de les festes nadalenques.

La reunió ha servit "per donar continuïtat a l'acord que va propiciar la investidura del president Pedro Sánchez signat a Brussel·les"

En el pla oficial, els dos partits s'han limitat a emetre un breu comunicat en què asseguren que la reunió ha servit "per donar continuïtat a l'acord que va propiciar la investidura del president Pedro Sánchez signat a Brussel·les". El comunicat també indica que tots dos partits han acordat proposar al diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez (San Salvador, 1955) que coordini el mecanisme internacional que forma part de l'acord polític. Segons la nota de Junts, l'ambaixador Galindo ha participat a la reunió d'avui, en què "ambdós partits li han agraït el seu compromís a posar a disposició de les parts la seva experiència i la seva voluntat de contribuir a assolir la solució política i negociada del conflicte".

Secretisme amb missatge d'última hora per a la ubicació

La cita s'ha vist envoltada de secretismes propis de les pel·lícules d'espies, nevada inclosa als carrers senyorials de Ginebra. Tot i que l'hermetisme no permet contrastar la informació adequadament, algunes fonts apunten que unes hores abans de la cita, en principi fixada per començar a les 10 del matí, el líder de Junts, Carles Puigdemont i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán , van rebre un missatge als seus telèfons de la ubicació on s'havien de desplaçar per celebrar la reservada i polèmica primera reunió entre Junts i el PSOE posterior als acords d'investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol. O si més no així ho expliquen fonts de la negociació citades per TV3 i experts en mediacions internacionals admeten que és un procediment a l'ús.

El missatge en qüestió amb la ubicació de la reunió, segons les mateixes fonts, hauria estat enviat per un membre de l'equip internacional de verificadors liderat pel Centre per al Diàleg Humanitari Henry Dunant que organitzava la trobada. La cita no era a la seu central de la Fundació, a la vora del bucòlic llac Léman al cor de Ginebra, sinó en un lloc -de moment desconegut- o bé de la perifèria de la ciutat suïssa o bé en una localitat propera a ella.

Cerdán esperava en un hotel de Ginebra després d'haver arribat divendres a la nit a l'aeroport, igual que la líder de Junts al Congrés, Míriam Nogueras. Tots dos van aterrar per separat enmig d'un núvol de càmeres i micròfons, i en el cas de Nogueras també d'alguns insults de ciutadans espanyols que es van adonar de la presència de la dirigent independentista.

Les delegacions i els viatges per separat

Les delegacions de Junts i del PSOE liderades per Puigdemont i Cerdán es van posar en marxa a primera hora del matí, amb l'alba encara lluitant per obrir-se pas, per anar al lloc indicat i iniciar una reunió que segons algunes fonts hauria durat unes cinc hores aproximadament. En el cas de Junts hi han participat Carles Puigdemont, que va anar a Ginebra des de la seva residència a Brussel·les; la cap de files al Congrés, Míriam Nogueras, que va volar des de Barcelona; i el secretari general del partit, Jordi Turull, que va preferir fer el llarg viatge en cotxe per esquivar l'expectació periodística que van trobar a l'aeroport Nogueras i Cerdán.

Pel que fa al PSOE, només ha transcendit la presència de Santos Cerdán. L'hermetisme sobre el lloc de la reunió o el fet que els membres de la delegació de Junts viatgessin cadascun per separat a la capital suïssa indiquen el nivell de secretisme -o de discreció, segons es vulgui veure- amb què s'ha desenvolupat una trobada qualificada de "simple reunió de treball" per Cerdán.

Segons fonts coneixedores de la negociació no s'ha entrat a debatre sobre grans matèries, de manera que la gran expectació generada respon més a les peculiars i opaques formalitats per a la celebració de la trobada que no pas al contingut. Unes condicions que, segons aquestes mateixes fonts, hauria imposat Junts. Però també seria una petició dels mateixos verificadors, que no acostumen a exposar el seu treball en públic i sota els focus dels mitjans de comunicació. Busquen amb això "reduir al mínim les ingerències i les turbulències en la negociació que comporta el debat públic, i garantir així l'eficàcia negociadora", apunten els especialistes en resolució de conflictes.

Per part seva, Junts també ha forçat que les reunions siguin fora de l'Estat espanyol per possibilitar la participació de Carles Puigdemont, sobre el qual pesa una ordre de detenció estatal, ja que l'expresident de la Generalitat està decidit a liderar personalment el procés negociador amb el PSOE com ja va fer en el cas de la investidura.

Metodologia, calendari i un coordinador de verificadors

Segons fonts de la negociació, la reunió d'aquest dissabte s'ha centrat a fixar la metodologia de treball, el calendari i l'acceptació del coordinador de verificadors que correspondrà al diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez. La de Suïssa d'aquest cap de setmana és la primera trobada que mantenen Junts i el PSOE després de la investidura de Pedro Sánchez amb la presència dels verificadors però fonts de la direcció de Junts asseguren que ja se n'han produït quatre més amb anterioritat, algunes amb aquest mateix format "i se'n celebraran moltes més a diferents ciutats europees", subratllen.

Aquestes mateixes fonts qualifiquen la trobada de "productiva" encara que reconeixen que aquest dissabte només s'han reiterat les posicions d'inici dels dos partits, tot i que "amb voluntat d'arribar a un punt comú". Tal com es recull a l'acord d'investidura, Junts hauria posat sobre la taula la demanda d'un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya per mitjà de l'article 92 de la Constitució. I mentre no arribi aquest referèndum treballar per al traspàs a la Generalitat del 100% dels impostos recaptats a Catalunya.

Per part del PSOE, Cerdán hauria manifestat la impossibilitat constitucional d'aquest referèndum d'autodeterminació i hauria ratificat la proposta del PSOE de legislar per facilitar un desplegament estatutari en la línia de l'Estatut aprovat abans de la sentència del Constitucional. I també ha posat damunt la taula garantir la suficiència financera de la Generalitat. Un altre aspecte important seria el "compromís inequívoc", asseguren fonts de la negociació, que ha explicitat Cerdán en l'impuls des del Govern espanyol per al retorn de les seus socials a Catalunya de les empreses que les van traslladar el 2017. Encara que aquest punt té en les empreses privades la darrera decisió en cada cas.

Ambient cordial per trencar el gel de la desconfiança

Pel que fa a l'ambient de la reunió, les fonts consultades es limiten a assegurar que ha estat "cordial", aspecte reconegut al comunicat oficial, encara que totes les parts s'han mostrat "molestes" per la pressió mediàtica i la filtració sobre els verificadors de la Fundació Henry Dunant. També s'assegura que hi ha hagut mostres de voluntat per "iniciar una nova etapa" en la relació entre Junts i el PSOE. Tot i amb això, l'emissari del PSOE hauria deixat clar que aquesta serà "una negociació lenta per la complexitat dels temes" però també a causa d'una "profunda desconfiança mútua". Tot i que fonts de Junts admeten que les negociacions per a la Mesa del Congrés i per a la investidura de Sánchez han servit per "trencar el gel" i començar a construir algun pont "de confiança" que s'haurà de ratificar i ampliar pas a pas "a mesura que es vagin aconseguint i es compleixin els acords".

"Faran falta moltes reunions els propers mesos i anys per intentar que el diàleg s'obri camí entre forces que es troben als antípodes respecte al model territorial i en l'encaix de Catalunya"

"Faran falta moltes reunions els propers mesos i anys per intentar que el diàleg s'obri camí entre forces que es troben als antípodes respecte al model territorial i en l'encaix de Catalunya", asseguren des del PSOE. Però a més, els socialistes es mostren incòmodes amb l'expectació mediàtica generada i són molt conscients que, més enllà de les previsibles crítiques de la dreta i la ultradreta, s'ha generat un cert desconcert a les bases socialistes, pel fet d'haver de negociar a l'estranger i amb verificadors. Des del PSOE es justifiquen amb la idea que "és una negociació entre dos partits que ens tenim una profunda desconfiança i és bo que algú ens ajudi a avançar vencent suspicàcies i recels". Però els socialistes no amaguen la voluntat d'intentar normalitzar la negociació amb Junts amb urgència i retirar-la dels focus, per evitar un tema espinós que se suma a la ja delicada i polèmica tramitació de la llei d'amnistia.

Junts pugna amb ERC per un paper destacat a la negociació

La manca de confiança sobrevola la justificació per a la utilització de verificadors internacionals en la negociació entre Junts i el PSOE. Però des de Junts tampoc no amaguen que aquest plantejament respon a la necessitat de visualitzar una certa internacionalització del conflicte polític. Per això s'ha comptat amb diverses organitzacions especialitzades en resolució de conflictes internacionals en què el Centre per al Diàleg Humanitari Henry Dunant no seria l'única però tindria un paper principal. Henry Dunant és una fundació privada, vinculada a la Creu Roja i amb presidència honorífica de l'exdirigent del PSOE Javier Solana. Entre els molts conflictes que ha monitoritzat l'Henry Dunant, destaca la participació en el procés de desarmament i dissolució de la fi d'ETA. Les consultes dels independentistes catalans s'han conegut ara però es produeixen des de fa anys. Especialment la interlocució és fluida amb la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, que viu exiliada a Ginebra, tal com va avançar Públic.

L'escenificació que suposa la verificació internacional persegueix per part de Junts notorietat pública, però també acontentar les bases més unilateralistes del partit que veuen amb reticències el gir que han suposat els acords amb el PSOE. I també que, després de la negativa de Puigdemont a l'oferiment d'Esquerra per mantenir una negociació conjunta amb el PSOE, Junts necessita la plataforma que dóna aquest tipus de reunions a l'estranger amb verificadors internacionals per guanyar terreny en la pugna per visualitzar qui té la interlocució prioritària amb el PSOE.

I és que el plantejament -i una certa parafernàlia que l'acompanya- no es pot deslligar de l'eterna pugna per l'hegemonia de l'independentisme que mantenen Junts i Esquerra. I no es pot oblidar que els republicans disposen de tots els ressorts del Govern per negociar, no només a la renovada Taula de Diàleg per afrontar el conflicte polític i un possible referèndum, sinó també en altres fòrums on negociar traspassos com el de Rodalies, un nou sistema de finançament "singular" i moltes altres matèries. Sense oblidar que la interlocució entre ERC i el PSOE o entre el Palau de la Generalitat i la Moncloa està més que consolidada. "Negociem cada setmana", asseguren amb sorna des d'ERC. I per això, no és casualitat que just abans de la trobada amb Junts a Suïssa s'hagi fet pública la reunió que se celebrarà a Barcelona entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès, prevista per al 21 de desembre.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?