Cargando...

vacunes covid-19

Les grans farmacèutiques han pagat 21.610 milions als seus accionistes, diners suficients com per vacunar tota l'Àfrica

L'Aliança People’s Vaccine calcula que Pfizer, Janssen i AstraZeneca han repartit entre els seus socis capitalistes dividends per valor de l'equivalent al cost de vacunar 1.300 milions de persones. S'estan organitzant protestes a les portes de les reunions de les juntes d'accionistes per la privatització de les vacunes.

Publicidad

El Director General del Servei de Salud de Ghana, Dr. Patrick Kuma-Aboagye, rep la vacuna contra la malaltia per coronavirus (COVID-19) durant la campanya de vacunación a l'Hospital Ridge a Accra, Ghana, 2 de març de 2021. — Francis Kokoroko / Reuters

L'Aliança People's Vaccine, una coalició d'organitzacions que inclou Oxfam, Salut per Dret, Yunus Center, Frontline AIDS, ONUSIDA i Global Justice Now, entre altres, ha calculat que Pfizer, Janssen i AstraZeneca han pagat 21.610 milions d'euros entre dividends i recompres d'accions als seus accionistes en els últims 12 mesos. Una xifra que paga la vacunació, d'almenys, 1.300 milions de persones, l'equivalent a la població d'Àfrica amb un cost de dosi per persona de 16,6 euros.

Publicidad

Protestes en contra de la privatització

Les juntes d'accionistes comencen el 22 d'abril. Les primeres farmacèutiques seran Pfizer i Johnson & Johnson, després, seguiran Moderna i AstraZeneca. Les reunions se celebraran als Estats Units i al Regne Unit i, a les seves portes, hi haurà protestes en contra de la privatització de les vacunes de la Covid-19. Cada vegada són més nombroses les veus que pressionen a la indústria farmacèutica perquè atorgui llicències no exclusives i obertes sobre la propietat intel·lectual i comparteixi la tecnologia i el coneixement amb productors de vacunes qualificats de tot el món.

Click to enlarge
A fallback.

L'economia mundial pateix una gran aturada deguda a la desigualtat i al lent repartiment de les vacunes. Aquesta crisi ha fet possible la creació d'una nova ona de multimilionaris. El fundador de BioNTech, Ugur Sahin, acumula una fortuna de 5,9 mil milions de dòlars, mentre que el director executiu de Moderna, Stephane Bancel, de 5,2 mil milions de dòlars.

Països rics vs països pobres

Una de cada quatre persones s'ha vacunat als països rics, mentre que només una de cada 500 ho ha fet als països més pobres. Una situació que fa que el virus segueixi fora de control i que el nombre de morts segueixi en augment. Segons els epidemiòlegs, tenim menys d'un any abans perquè les mutacions facin que les vacunes actuals siguin ineficaces.

Publicidad

Des de fa mesos, nombroses organitzacions internacionals estan donant suport a la supressió de les patents de les vacunes per solucionar la falta de vacunes, però la iniciativa que faria això possible a l'Organització Mundial del Comerç (OMC) està bloquejada pels països rics.

La negativa de les farmacèutiques

Les principals empreses farmacèutiques s'oposen feroçment a compartir de forma oberta la tecnologia i a la suspensió temporal de la propietat intel·lectual. El director executiu de Pfizer va respondre a la iniciativa de l'OMS per posar en comú la tecnologia de les vacunes i permetre així que altres productors qualificats poguessin fabricar més dosi afirmant que era "una ximpleria" i que també "és perillós".

Publicidad