Público
Público
FESTES IL·legals en plena pandèmia

El macrobotelló de l'Autònoma afegeix delictes, agressions i destrosses a la preocupació per la pandèmia

Les prop de 8.000 persones que es calcula que es van concentrar divendres a la nit al recinte de la Universitat Autònoma de Barcelona suposen un greu perill pandèmic però la trobada també ha deixat un reguitzell de destrosses i denúncies de robatoris i agressions que han desfermat inquietud a la Vil·la Universitària

Restes de begudes, llaunes i plàstics després del macrobotellot al campus de la UAB.
Restes de begudes, llaunes i plàstics després del macrobotellot al campus de la UAB. @xiuxiuejam / ACN

A la preocupació pandèmica que suposen les concentracions multitudinàries que s'han vingut repetint en diversos punts aquest estiu en diversos punts de Catalunya, la festa il·legal que es va convocar falsament aquest divendres a la Universitat Autònoma ha deixat un reguitzell de destrosses, delictes i agressions que han desfermat una forta inquietud entre la comunitat estudiantil que resideix a la Vil·la Universitària.

Concretament, els Mossos d'Esquadra investiguen una agressió sexual a una noia de 18 anys al macrobotelló al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La jove ha acudit a urgències a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i ha informat que havia estat víctima d'una agressió sexual per part d'un desconegut a la macrofesta il·legal, que va aplegar unes 8.000 persones. Seguint els protocols, el Parc Taulí ha alertat els Mossos, que han obert una investigació per localitzar el presumpte agressor. En paral·lel, diverses persones han denunciat robatoris en pisos de la Vila Universitària, agressions i furts de mòbils durant el macrobotelló, que s'ha iniciat després de la convocatòria d'una festa a la Facultat d'Enginyeria que ha resultat falsa. També s'ha produït una altra denúncia per una agressió homòfoba.

Brutícia, destrosses i robatoris

Els assistents van fer cas de la crida i s'han desplaçat a la UAB en tren i cotxe, però van comprovar que el campus estava buit i l'anunciada festa amb música i Dj's no existia. Tot i això, la munió de gent va decidir celebrar una festa improvisada amb música i alcohol que es va allargar fins a la matinada. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha fet 10 assistències, totes de caràcter lleu, per contusions i intoxicacions etíliques en el macrobotelló al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Segons alguns testimonis es van produir diverses baralles entre els assistents.

Segons diversos testimonis i residents del campus universitari, alguns dels assistents al macrobotelló haurien aprofitat el caos i la disbauxa per robar en diversos pisos de la Vila Universitària (alcohol, ordinadors, mòbils) o fer destrosses al mobiliari urbà.

La concentració va deixar un gran volum de brutícia i moltes destrosses arreu del recinte universitari. Fins i tot, un jove va utilitzar una miniexcavadora d'una obra propera al Campus per fer un forat, davant l'entusiasme i els ànims de molts dels congregats al macrobotelló. A banda, un tren d'FGC de la línia del Vallès (S2, de Barcelona a Sabadell) va patir també destrosses, pintades i seients arrencats per l'acció de diversos vàndals.

Condemna d'Universitats i desvinculació dels estudiants

Tant el rectorat de la UAB com e Departament de Recerca i Universitats han condemnat "enèrgicament" el macrobotelló al campus, uns fets que Universitats qualifica de "lamentables" perquè s'han traspassat "de llarg els límits acceptables". En un comunicat, apunten que els incidents durant el macrobotelló "atempten directament contra els valors democràtics que regeixen a les universitats". El Departament mostra tota la solidaritat i el suport al rector i a l'equip de govern de la universitat, així com al conjunt de la comunitat universitària.

"El Sistema Universitari de Catalunya no pot tolerar actes incívics en els seus campus que traspassen de llarg els límits acceptables i atempten directament contra els valors democràtics que regeixen a les universitats", exposen al comunicat.

Lafuente: "Les 8.000 persones no eren estudiants universitaris. El centre va ser utilitzat d'una forma no usual per fer una festa"

Per la seva banda, el rector de la UAB, Javier Lafuente, ha desvinculat els estudiants del macrobotelló al campus. "Les 8.000 persones no eren estudiants universitaris. El centre va ser utilitzat d'una forma no usual per fer una festa i hi havia gent que venia en trens de tot arreu, però no tots eren estudiants nostres", ha assenyalat Lafuente als micròfons de Rac1. "Es va decidir que fos la UAB, però hauria pogut ser en un polígon industrial", ha continuat el rector de la UAB, que diu que té constància que es va entrar en quatre apartaments de la Vila Universitària. "Espero que els incidents i els danys només siguin en aquests quatre pisos. De robatori, ens en consta només un, però podria ser que demà ens n'arribés algun més", ha reconegut Lafuente.

"Intentarem trobar els responsables i ajudar tots els estudiants. Respecte a les agressions, els membres de la comunitat tindran el nostre recolzament absolut", ha assegurat el rector de la UAB, que parla d'almenys una víctima d'una agressió sexual –una noia de 18 anys que ja ha presentat denúncia- i una víctima d'una agressió homòfoba, que encara no ha presentat reclamació davant els Mossos d'Esquadra. "Demà espero tenir més informació, però crec que, com a mínim, la víctima de l'agressió homòfoba és estudiant de la UAB. I la de l'agressió sexual, no ho descarto", ha detallat Lafuente, que confia tenir més detalls aquest dilluns en una reunió de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els Mossos blinden els accessos a la UAB

"Repassarem tota la situació i espero que tinguem totes les dades. Ahir ja vaig parlar amb el conseller d'Interior i els Mossos d'Esquadra", ha comentat el rector de la UAB. "El dia del macrobotelló teníem informació de la convocatòria a les sis de la tarda. Vam parlar-ne amb els Mossos, però ningú s'esperava que vingués tanta gent", ha apuntat Lafuente. "I ahir teníem notícies que hi havia una altra convocatòria per aquesta passada nit, que finalment no s'ha produït. Estàvem ja preparats per si de cas, que és el que fem normalment", ha conclòs el rector de la UAB.

De fet, els Mossos d'Esquadra han blindat aquesta nit i matinada de diumenge els accessos a la UAB per impedir aquest altre macrobotelló. Diverses patrulles de la policia catalana han establert un control perimetral del recinte del campus amb diverses tanques i només permetent el pas dels universitaris residents a la Vila. El mateix director dels Mossos, Pere Ferrer, va qualificar ahir la macrofesta a la UAB de "vergonya col·lectiva".