Público
Público

Maria Climent, Imma Monsó i Elisabet Riera, finalistes del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any 2023

Les novel·les seleccionades són 'A casa teníem un himne', 'La mestra i la bèstia' i 'Una vegada va ser estiu la nit sencera'. La guanyadora del guardó, dotat econòmicament amb 25.000 euros, s'anunciarà a finals del mes que ve

Maria Climent
L'escriptora Maria Climent, durant l'entrevista al Palau Robert. Público

Ja es coneixen les tres finalistes al premi Millor Novel·la de l'Any que convoca des del 2017 Òmnium CulturalA casa teníem un himne, de Maria Climent (L'Altra), La mestra i la Bèstia, d'Imma Monsó (Anagrama) i Una vegada va ser estiu la nit sencera, d'Elisabet Riera (Males Herbes). La guanyadora del guardó, dotat econòmicament amb 25.000 euros (20.000 euros directes per a l'autor i 5.000 més per a promoció), s'anunciarà a finals del mes que ve. 

De la preselecció de nou obres, publicades entre el novembre de 2022 i l'octubre de 2023, un jurat independent format per Magí Camps, Neus Real, Marta Pessarrodona, Toni Puntí i Marta Segarra n'ha triat les tres finalistes.  Les tres escriptores s'han imposat a altres autors com Irene Solà, Emma Zafón, Pere Antoni Pons i Joan Jordi Miralles.

El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha assegurat que "les obres de Climent, Monsó i Riera evidencien un any més l'esplendor i la potència de la literatura catalana actual" i enguany "especialment orgullosos que siguin tres escriptores les qui optin a endur-se el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada".

"Cal seguir treballant per prestigiar la nostra literatura i per ampliar el cànon amb autores de primeríssim nivell que mereixen ser finalistes en el premi que reconeix la millor literatura en català editada cada any", ha afegit Antich.

La valoració del jurat

El jurat del Premi Òmnium ha decidit escollir la novel·la de Maria Climent com una de les finalistes de l'edició d'enguany "per la descripció d'una relació entre dones amb la complicitat i els secrets familiars que és capaç d'atrapar al lector amb dosis d'humor i una llengua viva".

De la novel·la d'Imma Monsó, el jurat ha posat en valor "la construcció d'un personatge potent i singular que vesteix una novel·la completa amb una visió personal de la Catalunya de postguerra". Per últim, el jurat defineix l'obra de Riera com "una novel·la d'alè poètic que reivindica les veus de les trobadores i en construeix un viatge iniciàtic". 

Les tres novel·les finalistes 

'A casa teníem un himne' (L'Altra Editorial), de Maria Climent

La Remei arrossega la Marga fins al cor de la Toscana perquè necessita un refugi, i unes quantes solucions. Un relat de tres dones distanciades i diferents, amb aspiracions i experiències tan dispars, que hauran d'aprendre a entendre's i a comunicar-se. Amb la delicadesa narrativa i el sentit de l'humor agredolç de Gina, aquest llibre explora els secrets familiars, les tries vitals i les oportunitats perdudes.

'La mestra i la Bèstia' (Anagrama), d'Imma Monsó

El subtil retrat d'una noia que aprèn a llegir entre línies la història del seu país, l'any 1962. Una particular jove mestra arriba a la seva primera plaça en una escola del Pirineu ribagorçà. La càndida Severina, desconeixedora dels hàbits de convivència en un entorn rural i de les marques que la Història, encaixarà les peces que la lliguen al passat col·lectiu gràcies al sentit comú de la Justa i a la complicitat d'un home fascinant.

'Una vegada va ser estiu la nit sencera' (Males Herbes), d'Elisabet Riera

Amb un informe mèdic tremolant-li a les mans, una dona decideix emprendre sola un viatge a peu, d'un extrem a l'altre de les Alberes, a l'hivern. Sobre l'amor, la mort i el coratge d'estar viu, la novel·la és paisatge íntim: un recorregut a través dels Pirineus orientals, el viatge de transformació de la mateixa narradora, i un homenatge als caminants solitaris.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?