Público
Público

El Mobile Social Congress destapa la "cara fosca" de la indústria del mòbil

L'esdeveniment, impulsat per Setem Catalunya, aborda els impactes negatius de la indústria, que són obviats al MWC. 

La roda de premsa on s'ha presentat el Mobile Social Congress. EUROPA PRESS

EUROPA PRESS

El II Mobile Social Congress, que se celebra aquest dimarts i dimecres al Pati Manning de Barcelona i està impulsat per Setem Catalunya, mostra la "cara fosca" de la indústria tecnològica, en un esdeveniment alternatiu al Mobile World Congress (MWC). El congrés s'ha presentat en roda de premsa amb representants d'Ajuntament de Barcelona, Setem, Justícia i Pau, Free Knowledge Institute i Electronics Watch, entre uns altres.

L'esdeveniment compta amb la participació d'una trentena d'entitats i el suport de l'Ajuntament, i es desenvoluparà a través de conferències d'experts, tallers, projecció de documentals i panells Abordarà els impactes laborals, de salut i mediambientals de l'activitat lligada a les cadenes de subministrament, el cicle de la vida de l'electrònica, les restriccions als usuaris i les alternatives de programari lliure, ha explicat Alba Trepat, de Setem Catalunya i Electronics Watch. Trepat ha dit que aquest costat fosc de la tecnologia mòbil s'albira en l'"oligopoli" de les comunicacions i llicències, i en la vulneració de drets humans, que no és només l'extracció de minerals.

Carme Altayó, de Solidaritat Castelldefels Kasando i Justícia i Pau, ha afirmat que no estan en contra del MWC, de la tecnologia i del mòbil, sinó en contra d'"un ús irresponsable que vulneri els drets de les persones". Altayó ha recordat que l'Ajuntament i el Parlament van aprovar una moció el 2013 que instava els organitzadors del MWC a incloure un espai de debat sobre els efectes de la producció. Malgrat això, encara ha de convocar-se "un congrés alternatiu", per la qual cosa ha remarcat que seria interessant debatre dins del MWC.

El director de l'àrea de Justícia Global i Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Barcelona, David Llistar, ha assegurat que li "consta" que s'ha traslladat aquesta petició als organitzadors del MWC, però que ho van rebutjar, cosa que no vol dir que se segueixi insistint en el futur.

Llistar ha afirmat que Barcelona realitza una cooperació de banda ampla amb la qual es preocupa també sobre la responsabilitat global, i ha admès que el MWC és "un monstre" que genera alguns beneficis per a la ciutat i per a les start-up locals, però que no fa suficient pel que fa als impactes que produeix la indústria del mòbil.
Carme Altayó ha dit que s'han intentat contactes amb els organitzadors però que s'arriba a "un topall, que és el GSMA" [de qui depèn el congrés], i ha afegit que aquest espai de debat no pretén avergonyir els fabricants, sinó que el consumidor sàpiga què hi ha darrere de la fabricació d'un dispositiu mòbil.