Público
Público

NOVA INSTITUCIÓ CATALANA El Consell per la República es posa en marxa com espai de participació  

Amb un acte senzill al Palau de la Generalitat, es presenta l'organisme que, sota la presidència del conseller destituït i exiliat Toni Comín, ha de servir per fer passes efectives cap a la independència, segons els seus impulsors. Primer acte al Palau de la Generalitat amb la intervenció de Carles Puigdemont, que anuncia la creació d'un registre de ciutadans per iniciar la construcció d'un Estat propi.

Constitució al Palau de la Generalitat de Catalunya del Consell per la RepúblIca. EFE / Andreu Dalmau

Molt se n'ha parlat des que va establir el pacte de govern entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC: qui l'integrarà, quines funcions tindrà, si serà «un govern a l'ombra», quina relació mantindrà amb la Generalitat. Doncs bé, despreś d'uns mesos de debat –que ha continuat fins al dia d'avui mateix, amb l'ANC demanant que sigui una institució amb funcions executives, i amb crítiques cada cop més dures per part de la CUP–, el Govern ha presentat aquest dimarts el Consell per (i no «de») la República amb la presència de l'executiu català al complet i diputats del Parlament de Catalunya. Al llarg del matí han anat apareixent les primeres informacions sobre el flamant organisme.

"El Consell per la República és imprescindible", ha afirmat en la seva intervenció el president d'aquest nou organisme, Toni Comín, qui acte seguit ha passat a explicar quina serà la seva relació amb les institucions catalanes, el Govern de la Generalitat de Catalunya, i com aquest "no es limitarà a treballar en l'àmbit de la internacionalització, sinó en aquelles altres qüestions que el Consell pot fer una aportació vàlida". Ho farà, ha continuat, amb una "cooperació intel·ligent i lleial entre tots els actors" institucionals i socials per a "aquesta vegada sí, caminar fins aconseguir la nostra plena llibertat, una República d'homes i dones iguals de la qual puguem estar orgullosos".

Puigdemont: Una institució "per anar enllà on la resta no pot"

Carles Puigdemont ha pres la paraula des de Brussel·les per recordar breument la trajectòria per la creació del Consell per la República, que ha emmarcat dintre de les accions institucionals "per fer efectiva la República", malgrat "les circumstàncies" que no ho han permès fer abans, en particular la seva detenció a Alemanya, l'estada a la presó de Neumünster i els mesos que va estar-hi a l'espera de la decisió del Tribunal de Schleswig-Holstein.

El camí cap a a independència es mantindrà sobre quatre pilars, que ha enumerat com segueix: "les institucions d'autogovern"; "la societat civil organitzada i mobilitzada", que ha descrit com "una peça fonamental per a la independència"; "els presos polítics" i "els perseguits" i "la seva lluita"; i, finalment, el propi Consell per la República. "A cadascú li toca un rol específic, diferent però complementari", ha afegit per assenyalar que el procés ha de "culminar en la proposta d'una Constitució per a Catalunya".

L'organisme que presidirà Toni Comín, funcionarà amb finançament privat i servirà "per anar enllà on la resta no pot anar" i "es proposa avançar per la via dels fets cap a la República". "El consell és i serà un espai de participació i coordinació entre diferents actors", ha explicat Puigdemont, qui ha destacat que "el repte de construir una República" que sigui "compartida, per tothom, que parteixi des de baix, que compti des del primer moment amb la participació de la gent", que és, ha dit, "fonamental".

Per fer-ho, posarà en marxa un registre de ciutadans per iniciar la construcció d'un Estat propi en el qual tindrà molt a dir, ben probablement, el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública sota la direcció del conseller Jordi Puigneró.

"Al consell li toca fer República de manera desacomplexada, de manera més segura, a l'empara dels abusos de l'Estat", ha seguit Puigdemont. Aquesta tasca es realitzarà "des d'Europa, de manera presencial", però també "de manera tecnològica, sense cotilles ni amenaces, perquè a nosaltres no ens poden aplicar cap 155".

"Us hi esperem, a tots i a totes, perquè la República, o la fem entre tots o no la fem", ha finalitzat Puigdemont, seguit d'aplaudiments i crits d'independència, tant dintre com fora del Palau de la Generalitat, on s'han concentrat centenars de persones per seguir l'acte des d'una videopantalla.

Torra: "Una palanca per avançar en el camí de la independència"

"Aquesta és la vostra casa", ha començat el seu discurs el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha recordat que va acceptar la proposta de sotmetre's a l'investidura amb l'objectiu de restablir el Govern de la passada legislatura, un "horitzó" amb el qual treballa "des del primer dia".

La constitució del Consell per la República suposa "fer realitat un compromís, un mandat" amb el qual "demostrem que continuem avançant tossudament". "No hem vingut a refer l'autonomia", ha advertit el president Torra, "no venim a deixar córrer el temps perquè el temps es fa més llarg, més dens i es fa més fosc a les presons". "No tenim alternatives", ha reblat, "venim a constituir una República".

"L'1-O vam verificar que la gent és mestressa del seu destí [...] l'1-O l'autoritat de l'Estat va fracassar a Catalunya", ha recordat Torra, qui ha citat al seu discurs tant Hannah Arendt com Pompeu Fabra («només tindrem allò que nosaltres sapiguem guanyar»).

Torra ha afirmat que a les institucions i al poble de Catalunya no els mou "la voluntat de destruir res", però que no renunciarà a la constitució d'un Estat propi "perquè precisament" aquest "serà la garantia d'una relació assenyada" amb "el poble espanyol". La independència, ha reiterat, "es el primer pas per construir ponts". "La independència no són banderes ni himnes ni fronteres", ha prosseguit, "és futur, són oportunitats, sobretot és una porta oberta".

En aquest sentit, el Consell per la República és "una palanca per avançar pel camí de la independència", tot i que "tenim camp per recórrer". Aquest camí està marcat per "tres grans consensos": que "no volem viure en una monarquia caduca", que "no tolerem la repressió política" i que "volem exercir el dret a l'autodeterminació i ser respectats".

En el tram final del seu discurs, Torra ha agraït als catalans que s'han manifestat aquest dimarts a Perpinyà. "Aquesta solidaritat ens fa invencibles", ha reivindicat abans de recapitular que el Consell de la República "neix amb l'objectiu de fer efectiu el mandat de l'1-O", amb "la força del 3-O" i "la legitimitat del 27-O". "No podriem fer-ho pas d'altra manera", ha conclòs, "som aquí per ser conseqüents amb el mandat de la ciutadania, som aquí per Catalunya i per la vida".

Com li agradava recordar a Engels, the proof of the pudding is in the eating ('la prova del pudding està en el menjar-se'l'). En les properes setmanes i en els propers mesos els catalans veuran com es desenvolupa el Consell per la República. De moment, tret dels seus impulsors, el PSC, el PP i Ciutadans el contemplen amb evident rebuig, la CUP s'ho mira de reüll i els independentismes a peu de carrer, entre l'expectació d'alguns i l'escepticisme d'altres. La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha acollit favorablement la idea de fer un ple monogràfic al Congrés dels Diputats sobre Catalunya, i Pablo Iglesias ha declarat a RAC1 que està considerant reunir-se amb Puigdemont a Brusel·les. A les cuines de Madrid i Barcelona hi haurà per tant moviment i qui sap si volarà algun ganivet que altre i tot.