Público
Público

La nova llei de residus establirà l'obligatorietat de reciclar i vol avançar en el porta a porta

L'Agència de Residus de Catalunya considera aquest model com la "manera més eficient" de poder tirar endavant el projecte i, tot i que ja s'aplica en diversos municipis, es fixa l'objectiu d'implantar-lo a les grans ciutats

El director de l'ARC, Isaac Peraire, durant la seva conferència en les jornades del Waste in Progress.
El director de l'ARC, Isaac Peraire, durant la seva conferència en les jornades del Waste in Progress. Gerard Vilà / ACN

La nova llei de residus que està elaborant el Govern fixarà l'obligatorietat de separar les fraccions i, per tant, deixarà de ser voluntari. Per arribar a aquest objectiu, l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) contempla el porta a porta com la "manera més eficient" de poder tirar endavant el projecte. En aquest sentit, el director de l'ens, Isaac Peraire, remarca que un dels focus és la implantació del sistema a les grans ciutats. Amb tot, Peraire assenyala que ja hi ha 300 municipis catalans que apliquen el porta a porta, però "ara és el moment de les grans ciutats". El director de l'ARC també vol reduir fins a un màxim del 5% el nombre de deixalles que s'aboquen a l'orgànica.

L'objectiu és arribar al 5% de residus abocats a l'orgànica, que ara és del 12%

"El millor residu és aquell que no es genera", aquest ha estat el missatge que ha repetit diverses vegades Peraire a la conferència que ha pronunciat a la Fira Waste in Progress, que s'està celebrant aquests dies a Girona. Peraire ha defensat la llei que s'està acabant d'elaborar per part del Govern i que, si tot va bé, es podrà aprovar durant el primer trimestre de 2023 i que s'aplicarà en funció de les mesures que s'hagin establert.

En aquest sentit, Peraire ha remarcat que la nova norma contemplarà l'obligatorietat de separar la fracció i no serà voluntari com fins ara. A més, també pretén "repartir responsabilitats" entre la ciutadania, l'administració i les diferents empreses. "Als ciutadans els demanarem que separin millor i que ho facin amb eficiència, però els hi hem de posar fàcil", ha assenyalat.

I és que l'objectiu final fixat per l'ARC en la nova legislació és arribar al residu zero, a través també de la prevenció. "També pretenem millorar l'eficiència de la recollida i a banda del porta a porta estem treballant amb altres models com els dels models intel·ligents.