Público
Público

CAS DEL 3% La Guàrdia Civil entra al Parlament per demanar documentació del 'cas del 3%'

El Govern ha impedit l'entrada dels agents al Palau de la Generalitat. Al Parlament, la policia i el fiscal anticorrupció s'han endut la bústia electrònica de Germà Gordó, que dilluns ha de declarar al TSJC sobre presumptes adjudicacions irregulars

Agents de la Guàrdia Civil a la seva arribada al Parlament. EFE/Marta Pérez

públic

Una desena d'agents de la Guàrdia Civil s'han personat al Palau de la Generalitat i al Parlament de Catalunya per requerir dades informàtiques relacionades amb el 'cas del 3%', sobre el presumpte finançament il·legal de CDC. Amb interlocutòries del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la Guardia Civil també s'ha presentat a la Conselleria de Justícia i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat. 

El dispositiu està supervisat pel TSJC i la fiscalia Anticorrupció. El fiscal anticorrupció que instrueix el cas, José Grinda, s'ha personat al costat de la Guàrdia Civil al Parlament. Passades del 12 del migdia, policia i fiscal han abandonat el Parlament, d'on s'han endut en un disc extraïble una còpia de la bústia electrònica de Germà Gordó, actual diputat no adscrit i exdiputat de Junts Pel Sí.

Grinda s'ha dirigit posteriorment al Palau de la Generalitat, on el govern català ha impedit l'entrada a cinc agents de la Guàrdia Civil que sol·licitaven documentació a l'àrea de secretaria de Govern, que Gordó va dirigir entre desembre de 2010 i de 2013, amb Artur Mas al capdavant de la Generalitat.

Els agents de la Guàrdia Civil romanen des de les 10.45 hores en una sala del pati d'entrada a les dependències del Govern català, a l'espera que el departament de Presidència els lliuri la informació requerida pel jutge del TSJC.

Gordó, en el punt de mira

L'exconseller de Justícia està citat a declarar dilluns que ve davant del magistrat del TSJC

Els agents han registrat el despatx de Gordó i del CTTI. Han demanat documentació sobre les presumptes adjudicacions públiques arreglades pel diputat no adscrit, per facilitar donacions il·legals a la caixa B de l'antiga Convergència. Gordó està citat a declarar, precisament, dilluns que ve davant del magistrat del TSJC, Carlos Ramos, pel seu presumpte paper d'intermediació en el pagament de comissions d'empresaris a CDC a canvi d'adjudicacions, en el marc del "cas del 3%" que va obrir un jutge del Vendrell (Tarragona).

Ramos ha ordenat a la Guàrdia Civil personar-se a la Generalitat a requerir les agendes i correus electrònics de Gordó en el marc d'una peça separada oberta del cas 3% que està declarada secreta. Segons fonts jurídiques, Ramos ha obert aquesta peça secreta per acordar diverses diligències d'investigació, entre elles els requeriments d'informació relativa a l'exconseller que es guarda al Parlament i a la Generalitat.

Ramos ha ordenat aquestes noves diligències després que el jutge del Vendrell que va obrir la causa del 3% intentés sense èxit que la Secretaria de Govern de la Generalitat li facilités l'agenda oficial de l'època en què aquesta àrea la dirigia Gordó. Ara el TSJC investiga a Gordó pels delictes de tràfic d'influències, prevaricació i malversació, després que el jutge del Vendrell apreciés indicis de la seva participació en la trama de presumpte pagament de comissions.