Público
Público

PACTE PER LA INVESTIDURA L'acord d'ERC i Junts aposta per un referèndum "acordat amb l'Estat" i no preveu l'unilateral

El document avança que el Parlament "validarà" un procés "de negociació" amb l'Estat espanyol i crearà una comissió al respecte. El text encara està pendent de ser validat per les bases i organismes interns dels dos partits, però es dona per pràcticament segur que serà avalat

El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, l'un al costat de l'altre dirigint-se a la roda de premsa per explicar l'acord de govern. Imatge del 17 de maig del 2021.
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, l'un al costat de l'altre dirigint-se a la roda de premsa per explicar l'acord de govern. Imatge del 17 de maig del 2021. ACN

L'acord que han signat aquest dilluns ERC i Junts per Catalunya ha de permetre que a finals de setmana Pere Aragonès sigui investit president. Però el document concret va més enllà i, un cop fet públic tretze hores després d'anunciar-se l'acord, es donen a conèixer detalls sobre l'estratègia independentista pactada. Així, l'acord parla d'apostar per un referèndum d'autodeterminació "acordat amb l'Estat" com a única via per "substituir el mandat polític de l’1 d’octubre" i, en canvi, no esmenta la consulta unilateral com a possibilitat en cap moment. Igualment, el document avança que el Parlament "validarà" en breu un procés "de negociació" amb Espanya i crearà una comissió al respecte que en farà seguiment i estudi.

Un acord a l'espera de les bases

El text presentat en roda de premsa dilluns al migdia per Pere Aragonès i Jordi Sànchez encara està pendent de ser validat per les bases i organismes interns dels dos partits, però es dona per pràcticament segur que serà avalat per ERC i Junts. En la seva primera part, el document aborda l'estratègia independentista des de diferents punts de vista i centra part de l'atenció en el camí cap a la república catalana que volen seguir. Així, els dos partits asseguren compartir "que el dret a l'autodeterminació és l'única via democràtica per la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol". De la possibilitat d'impulsar una nova consulta unilateral i al marge de la negociació estatal o internacional, no se'n parla. De fet, més endavant, en tractar la necessitat d'abordar "un embat" amb l'Estat, els dos partits asseguren que els espais de coordinació independentista "estudiaran i impulsaran una acció internacional orientada a sol·licitar, arribat el cas, la intervenció dels organismes europeus per assolir un referèndum acordat i vinculant".

El diàleg amb Espanya i la necessitat de negociar, de fet, estan presents a nombrosos punts d'aquesta primera part de l'acord. El text constata "la necessitat d’una amnistia com a única solució per posar fi a tota la repressió política dels últims anys i la necessitat de resoldre el conflicte mitjançant actuacions democràtiques i polítiques".

La Taula de diàleg com a via negociadora, tot i els dubtes

ERC i Junts afirmen que "el millor dels instruments per a la resolució del conflicte, és un referèndum d’autodeterminació acordat amb l’Estat", però alhora afirmen ser "conscients que el procés de negociació amb l’Estat té unes dificultats enormes i unes possibilitats d’èxits molt limitades, en especial si no s'aconsegueix incrementar la força negociadora". En aquesta estratègia negociadora plana en el subtext del document la taula de diàleg. "ERC aposta per seguir explorant al màxim la Taula de Diàleg, Negociació i Acord entre Catalunya i l’Estat. L’escepticisme i els dubtes de Junts per Catalunya sobre els resultats de la Taula de Diàleg no seran un impediment per treballar i participar lleialment en el procés de diàleg i negociació amb el govern espanyol", subscriuen els partits.

En aquest sentit, detallen que "un cop s’han fixat aquestes posicions, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya acorden treballar des de la confiança i la lleialtat mútua per enfortir la posició negociadora de la part catalana i millorar-ne les condicions i garanties del procés de negociació".

En aquesta estratègia, el document concreta quins seran els primers passos a seguir en aquest sentit. "Promoure en el marc del Parlament de Catalunya un reconeixement i validació de l’inici del procés de negociació i constituir una comissió amb l’objectiu de fer seguiment, retiment de comptes i compareixences d’experts sobre processos de negociació", fixa el document com a primer punt, seguit d'un segon que compromet el Govern a "constatar la seva voluntat d’establir un marc negociació amb el govern espanyol per a la resolució democràtica del conflicte polític". Per últim, avancen que es treballarà per un "Acord Nacional per l’Autodeterminació i l’Amnistia com espai ampli i plural de reflexió amb la societat catalana i dotar el procés de negociació de la màxima fortalesa".

A més de detallar lleugerament com funcionarà l'espai de coordinació i direcció col·legiada de l'independentisme, el document explica també com s'han compromès ERC i Junts a resoldre les seves discrepàncies, quan saltin al dia a dia de la política. "Els socis de la coalició ens comprometem a resoldre constructivament les diferències i conflictes que resultin tant en el dia a dia com en les qüestions de model i estratègia de país", es llegeix al text signat. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?