Público
Público

Parlament Europeu El Parlament Europeu retira a Junqueras la condició d'eurodiputat

Ho ha determinat després que el Suprem hagi establert que el líder d'ERC va perdre la seva immunitat en ser condemnat en ferm a 13 anys de presó i inhabilitació en el judici al Procés. 

Oriol Junqueras, al Tribunal Suprem durant el judici del Procés. / Europa Press

PÚBLIC

Marxa enrere del Parlament Europeu. Si el dilluns l'Eurocambra havia reconegut a Oriol Junqueras la seva condició d'eurodiputat, després de ser escollit en les eleccions del 26 de maig passat, aquest divendres li ha retirat. El Parlament comunitari ha atès la decisió del Tribunal Suprem de negar-li el càrrec i la immunitat que comporta arran de la condemna a 13 anys de presó i inhabilitació que li va imposar en la sentència del judici al Procés.

Junqueras deixa de ser reconegut com a eurodiputat des del 3 de gener, dia en què la Junta Electoral Central (JEC) va acordar que no podia ser eurodiputat per estar condemnat "per sentència ferma a pena privativa de llibertat".

En un comunicat, el president de Parlament Europeu, David Sassoli, ha informat que, arran de la sentència de Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), el 2 de juliol de 2019 van començar els mandats com a eurodiputats tant de Junqueras com de Carles Puigdemont i Toni Comín. Tot i això, ha afegit que el de Junqueras va expirar amb efecte el 3 de gener de 2020 tenint en compte la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) i la del Suprem, que han coincidit en què el líder independentista va perdre la seva immunitat en ser condemnat en ferm .

El Parlament Europeu havia anunciat aquest dilluns el reconeixement de Junqueras com a eurodiputat en una notificació interna, de manera que la decisió d'aquest divendres suposa fer marxa enrere. "El Parlament Europeu està obligat a prendre nota sense dilació de les decisions que amb caràcter definitiu prenguin les autoritats judicials competents dels Estats membres", ha assenyalat.

Sassoli ha confirmat a més que a l'inici de ple del dilluns,  anunciarà l'inici del mandat dels tres diputats a data 2 de juliol de 2019 i l'expiració del mandat de Junqueras el 3 de gener de 2020.