Público
Público

El pessebre de la plaça Sant Jaume reinterpreta la tradició napolitana en clau barcelonina

Està creat per l'escenògraf Ignasi Cristià i incorpora 70 personatges que mostren la vida quotidiana de la ciutat. La instal·lació es podrà visitar entre l'1 de desembre i el 6 de gener

El projecte de pessebre de la plaça Sant Jaume de Barcelona
El projecte de pessebre de la plaça Sant Jaume de Barcelona. Ajuntament de Barcelona

El pessebre de la plaça Sant Jaume de Barcelona per a Nadal 2023 reinterpreta en clau barcelonina contemporània la tradició del pessebre napolità, i està creat per l'escenògraf Ignasi Cristià. Les obres per a la seva instal·lació han arrancat aquest dilluns amb la previsió que es pugui visitar entre aquest divendres 1 de desembre i fins al dia 6 de gener de 2024.

El pessebre d'enguany està concebut com un teatre en miniatura on es veu reflectida la vida quotidiana de la ciutat i els seus habitants, a través d'una setantena de personatges, seguint la tradició napolitana. "El veritable protagonista és la ciutadania que ens trasllada a escenes pròpies del segle XXI", assenyala l'artista. "Està bé que hi hagi gent a qui li agradi i a qui no, aquestes situacions ens fan vius", sosté, celebrant el debat, diàleg i discurs permanent.

La proposta s'estructura a través de tres escenes troncals: els pastors, el naixement i els Reis d'Orient. Els primers representen els ancestres, la tradició, la terra, però també a la ciutadania activitats. Aquí destaca la popular figura del caganer, representat en una dona. El naixement és una escena icònica que vol mostrar esperança i futur a través de la infantesa. I l'escena dels Reis pretén transmetre intercanvi, cultura, enriquiment i progrés.

Les figures són impressions fotogràfiques sobre resina amb fotografies que pertanyen a un banc d'imatges internacional. Tot plegat es presenta amb lones de gran format sobre un suport estructural de bastides de fusta i ferro en una disposició global de mitja lluna, amb una vocació sostenible i de reutilització.

El projecte comprèn també un recorregut per la història de la tradició del pessebre amb motiu de la celebració dels vuit-cents anys del pessebre a Catalunya, que es pot observar en la seva cara posterior. L'estructura del pessebre tindrà planta de mitja circumferència, una amplada de poc més de 15 metres, una fondària de prop de 10 metres i mig i s'elevarà més enllà dels 7,5 metres d'alçada. La il·luminació de la instal·lació formada en la seva totalitat per llums led estarà encesa fins a les 23.30 h.

La ciutat i el ciutadà

El retaule escenogràfic aposta per convertir la ciutat en el teló de fons dels moments més importants de la representació nadalenca, a través de personatges combinats amb l'arquitectura i el paisatge urbà de la capital catalana, amb "vocació metropolitana". "La identitat dels personatges pot ser la de qualsevol ciutadà de Barcelona, són persones anònimes, sense cap cara coneguda, ni ningú que es pugui reconèixer", sosté Cristià. "Cada escena ha de transmetre un sentiment d'inclusió i fer que el visitant se'n senti partícip", afegeix.

Dos pessebres tradicionals

Més enllà del pessebre de la plaça Sant Jaume, a Barcelona hi haurà altres dos muntatges ressenyables. D'una banda, al Museu Frederic Marès, que acull un pessebre tradicional realitzat per l'associació de pessebristes de Barcelona dedicat a Sant Francesc d'Assís i inspirat en pintors de l'època, que es podrà visitar fins al 7 de gener. D'altra banda, al pessebre del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, que se centra en dos grans diorames on es representa la simbologia dels temes del naixement i l'anunciació als pastors, del dissabte 16 de desembre fins al 2 de febrer.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?