Público
Público

La població d'ossos al Pirineu continua creixent: a Catalunya s'han detectat 41 exemplars el 2023

Es mouen per les comarques de l'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça i l'Alt Urgel. Durant l'any passat van néixer 16 cries d'os als Pirineus

Exemplar d'os fotografiat durant el maig del 2023 al Pallars Sobirà, a la zona del bosc negre
Exemplar d'os fotografiat durant el maig del 2023 al Pallars Sobirà, a la zona del bosc negre. Acció Climàtica

La població d'ossos al Pirineu continua creixent i arriba als 83 exemplars el 2023, després dels 76 identificats l'any 2022. A Catalunya se'n van detectar 41 l'any passat, tres més que 12 mesos enrere. Al llarg de l'any passat van néixer 16 cries d'os als Pirineus d'un mínim d'11 ventrades, una de les xifres més altes registrades des dels primers reforços de població de l'espècie el 1996. A més, en el darrer curs set exemplars es van comptar com a morts o desapareguts. 

La xifra dels 83 exemplars correspon al nombre mínim d'ossos detectats en un any i es revisa cada 12 mesos. Es tracta de 37 femelles, 40 mascles i sis individus de sexe no identificat. 43 són adults potencialment reproductors (26 femelles i 17 mascles), 24 subadults i 16 cries. Segons els càlculs del Grup de Seguiment Transfronterer de l'Os Bru al Pirineu, la taxa mitjana de creixement anual de la població d'os en els darrers quatre anys ha estat de l'11%.

Així mateix, l'àrea de distribució total s'estima en uns 7.100 km², un augment de 1.700 km² respecte al 2022 i de 600 km² respecte al 2021. S'estén al llarg de 230 quilòmetres d'est a oest, des del sud-oest del departament francès dels Pirineus Orientals fins al nord-est de Navarra. Des del 1996, la tendència general de la mida de l'àrea de distribució ha estat d'augment continuat, cosa que reflecteix àmpliament la tendència demogràfica de la població.

Distribució per quadrícules UTM 10 x10 km de l’os bru als Pirineus, en 2023
Retall de la distribució de l’os bru als Pirineus l'any 2023. Acció Climàtica

Als Pirineus de Catalunya, amb tots els mètodes de seguiment combinats, s'han recollit 674 contactes d'os bru (437 sistemàtics i 237 oportunistes). Cada contacte pot generar un o més indicis d'os (1.107 en total en 2023). En total s'han recollit 502 mostres de pèl i s'han fet 384 fotografies o vídeos amb càmeres automàtiques.

Tot plegat, ha servit per identificar una població de 41 exemplars aquest 2023 a les comarques de l'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça i l'Alt Urgell. Es tracta de 23 exemplars adults, 10 subadults i 8 cadells, dels quals 21 són mascles, 15 femelles i 5 cadells indeterminats dels quals no s'ha pogut esbrinar el sexe.

Os localitzat a l'Alt Urgell

Cal destacar que a finals d'any 2023 els Agents Rurals van localitzar el primer indici de què l'os es troba a l'Alt Urgell. Es tracta del pas d'un exemplar d'aquest plantígrad des de fa anys, ja que l'anterior indici és del 2007. És una dada puntual que ha estat trobada en el terme municipal de Montferrer i Castellbó dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Probablement, es tracta d'un moviment d'algun dels exemplars coneguts i identificats a la comarca veïna del Pallars Sobirà.

16 atacs d'os durant el 2023

El nombre d'atacs i depredacions a la ramaderia durant el 2023 en territori català ha estat de 16, una xifra que es manté estable tot i l'augment de la població d'ossos. En el cas de la ramaderia petita (ovelles i cabres) els atacs es van produir majoritàriament perquè els exemplars van quedar fora del tancat durant la nit per raons meteorològiques (boira) o per separar-se del ramat en recollir-lo.

A Catalunya ja fa anys que es desenvolupa tot un seguit de mesures preventives de coexistència amb la ramaderia que es fonamenten en l'agrupament i vigilància dels ramats. L'any passat hi va haver agrupacions de ramats a la Bonaigua, Isil, Tavascan-Estaron i Boldís.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?