Público
Público

Podem estudia impulsar una candidatura alternativa a la de Domènech per dirigir els 'Comuns'

L'opció estaria damunt la taula sempre que es mantingui la proposta de presentar una llista de consens amb "quotes" dels partits de la confluència

Albano Dante, secretario general de Podem

EUROPA PRESS

Podem Catalunya està disposat a impulsar una llista alternativa a la que prepara el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, per dirigir el nou partit dels 'Comuns' si insisteix a presentar un llista de consens "amb quotes de partit", segons assegura Europa Press citant fonts del partit morat. Les mateixes fonts indicarien que Podem està poc inclinat a les llistes de consens "pactades als despatxos" i que ells aposten perquè la gent decideixi qui ha de liderar el nou projecte.

La idea de Domènech és presentar una llista de consens, però Podem no creu que aquesta fórmula sigui l'adequada i es planteja presentar una llista alternativa i oberta a les bases, amb un sistema proporcional: "Que la gent de Podem pugui votar com fins ara".

El projecte que impulsen BComú, Podem, ICV i EUiA preveu un grup de 30 persones que integraria l'executiva de la nova formació i un altre grup de 150 que formaria el Consell Nacional. Les fonts de Podem no creuen que la llista consensuada sigui el pitjor model, però incideixen que no n'hi ha prou amb l'acord entre les parts: "Els partits no han de tenir tanta mà". Un altre escull que ha separat Podem de la resta de partits és el mètode de votació: Podem demana que sigui en línia, i així es preveu, però prèvia inscripció física.

Sempre segons la informació de la cita agència, Podem subratlla que aquestes no són mesures per pressionar ni per tenir més pes en la direcció, sinó que vol que la participació dels inscrits sigui similar a la que va fer Podem en el seu congrés de Vistalegre II, i destaquen que el seu desig és acabar confluint.

Malgrat això, asseguren que al seu secretari general, Albano-Dante Fachin, no li tremolarà el pols a fer campanya pel 'no' en la votació que Podem farà per decidir si se suma o no a la confluència després de l'Assemblea constituent de l'1 d'abril, en cas que es mantinguin les propostes que hi ha sobre la taula. Per això, no donen per feta la confluència i no descarten no formar part de la constitució del nou partit i "acabar confluint més endavant" amb una altra fórmula, encara que insisteixen que això ho decidiran els seus inscrits.

Podem va anunciar que dilluns vinent traslladarà a les seves bases el mecanisme d'elecció de la direcció del nou subjecte polític, amb la qual cosa la fórmula hauria de quedar tancada aquest cap de setmana.

En qualsevol cas, el secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, es va reunir amb Domènech aquest dijous al migdia i tots dos van manifestar la voluntat d'acostar posicions. Podem ja va manifestar que "hi ha consens al voltant de la figura de Xavi Domènech com la persona capaç i més adequada" per encapçalar el projecte.