Público
Público

Política La Junta Electoral Central multa amb 5.500 euros Torra pel seu missatge institucional de Sant Jordi i per criticar el 155

La sanció, que és conseqüència dels recursos presentats per Cs i el PSC, també fa referència a la carta que va enviar als treballadors de la Generalitat i en què titllava de "nefast" l'aplicació del 155. 

El president Quim Torra al Palau de la Generalitat. JOEL KASHILA

PÚBLIC

La Junta Electoral Central (JEC) ha sancionat amb 5.500 euros el president de la Generalitat, Quim Torra, per la carta que va enviar als treballadors de la Generalitat i el missatge institucional de la diada de Sant Jordi, en plena campanya de les eleccions espanyoles del 28 d’abril. En concret, l’organisme electoral considera que Torra va vulnerar “els principals de neutralitat dels poders públics durant el període electoral”. En concret, la JEC li ha imposat una multa de 2.500 per la carta adreçada als treballadors públics i de 3.000 pel missatge institucional.

Entre d’altres qüestions, la JEC manifesta que parlar de la situació d’“exili” de dirigents independentistes, com va fer Torra, no és “neutre, sinó que afavoreix la versió sobre el procés separatista propugnada per algunes formacions polítiques que concorren a les eleccions". A més a més, Torra també va titllar de “nefast” l’aplicació de l’article 155 contra les institucions catalanes que va tirar endavant el Govern de Rajoy amb el suport del PSOE i Ciutadans. Per a la JEC, en canvi, per a altres formacions l’aplicació d’aquest article podria ser “òptim” o “inevitable”. La sanció de la JEC és conseqüència dels recursos que van presentar Cs i el PSC davant el missatge i la carta de Torra.

Després de conèixer l'import de la sanció, Torra ha avisat que no la pagarà. En declaracions als mitjans ha afirmat que la recorrerà al Tribunal Suprem i s'ha queixat que la llibertat d'expressió a l'Estat espanyol està "en qüestió". "Sempre que es castigui la llibertat d'expressió la tornarem a exercir i serem conseqüents", ha dit.

Sanció a TV3

La JEC també ha multat amb 1.200 euros TV3 per incomplir la Llei electoral amb l'emissió del documental Un procés dins el Procés durant la campanya de les eleccions de 28 d'abril, que, segons l'organisme, transmet un "missatge legitimador de la causa separatista". Amb aquesta resolució, la JEC ha donat la raó a Ciutadans, que va recórrer una resolució de la Junta Electoral Provincial de Barcelona que havia desestimat en un primer moment la denúncia del partit. El documental es va emetre al programa Sense Ficció