Público
Público

Ponsatí, Puig i Serret renuncien a ser diputats per fer possible la investidura de Puigdemont

"Sempre he dit que sabíem com sumar 68 en la sessió d'investidura, Demà presento la meva renúncia a diputat", explica Lluís Puig a twitter. JxCat, d'altra banda, prepara recursos legals contra la resolució del Tribunal Constitucional respecte a la investidura de Carles Puigdemont com a president català, per entendre que les mesures cautelars dictades no s'ajusten a dret.

Clara Ponsatí, Lluis Puig i Meritxell Serret durant la seva compareixença a Brussel·les, al costat de Carles Puigdemont i Toni Comin, per valorar el resultat de les eleccions del 21D / EFE

AGÈNCIES

Els parlamentaris de Junts per Catalunya (JxCat) Lluís Puig i Clara Ponsatí, i la representant d'ERC Meritxell Serret, que es troben a Bèlgica, renunciaran a les seves actes de diputats del Parlament de Catalunya.

Ho ha anunciat Lluís Puig en una publicació en el seu compte de Twitter aquest diumenge en la qual ha afirmat que Meritxell Serret, d'ERC, havia pres la mateixa decisió, i ha qualificat aquest fet com "un acte de dignitat pel nostre país". Puig  s'ha mostrat convençut que JxCat i ERC ho sabran gestionar. Serret ha confirmat posteriorment que també ha decidit fer aquest pas. Els escrits de renúncia entraran al resgistre del Parlament aquest dilluns. L'altre diputat a Brussel·les, Toni Comín (ERC) ha retirat també aquest dilluns la seva sol·licitud per delegar el vot.

"Sempre he dit que sabíem com sumar 68 en la sessió d'investidura de Puigdemont, demà presento la meva renúncia a diputat", havia assegurat el conseller de Cultura destituit per Rajoy, però hores més tard demanava disculpes públicament per haver parlat en nom d'un altre grup parlamentari. 

Amb aquestes renúncies, i un cop el Jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha autoritzat el vot delegat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, i el número 2 de JxCat, Jordi Sànchez, tots dos en presó preventiva, el bloc independentista s'assegura la majoria per a la investidura de Carles Puigdemont, sempre que els quatre diputats de la CUP hi votin també a favor.

Junts per Catalunya prepara recursos

JxCat, d'altra banda, prepara recursos legals contra la resolució del Tribunal Constitucional respecte a la investidura de Carles Puigdemont com a president català, per entendre que les mesures cautelars dictades no s'ajusten a dret.

En una altra piulada a twitter, el diputat Josep Rull ha informat que els serveis jurídics de JxCat estan "analitzant durant tot el dia les diferents alternatives" per oposar-se a la resolució del Tribunal Constitucional, la qual cosa inclou el Tribunal Suprem, el propi Constitucional i el Tribunal d'Estrasburg, detalla.

"A mesura que l'anem madurant considerem que és més manifestament contraria a dret. Les mesures cautelars no es poden agafar per cap part", conclou Rull.

L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, s'ha expressat en el mateix sentit.

D'aquesta forma, el diputat de JxCat i l'advocat de Puigdemont expressen la seva absoluta disconformitat amb la resolució que  va fer pública el Tribunal Constitucional dissabte al vespre per la qual s'impedeix qualsevol sessió d'investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat que no sigui la presencial, per la qual cosa prohibeix que el debat i la votació se celebrin per mitjans telemàtics o mitjançant la substitució per un altre parlamentari.

Es tracta d'una mesura cautelar en resposta al recurs presentat pel govern espanyol i en la qual els magistrats del TC no van admetre a tràmit el recurs del govern, però van afirmar que el candidat necessitaria "la pertinent autorització judicial, encara que comparegui personalment en la cambra legislativa",

¿Te ha resultado interesante esta noticia?