Público
Público

Pressupostos Generalitat Preacord entre el Govern i En Comú Podem per tramitar els pressupostos

Així ho ha comunicat el president, Pere Aragonès, al consell executiu extraordinari d'aquest matí, hores abans que arrenqui el ple del Parlament en què es votaran les esmenes a la totalitat als comptes. L'anunci genera crítiques a Junts, mentre que ERC facilitarà que tirin endavant els comptes a l'Ajuntament de Barcelona

El vicepresident, Jordi Puigneró, el president, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, dirigint-se al consell executiu extraordinari d'aquest dilluns, 22 de novembre.
El vicepresident, Jordi Puigneró, el president, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, dirigint-se al consell executiu extraordinari d'aquest dilluns, 22 de novembre. Jordi Bedmar / Presidència

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha informat als membres del Govern que ha assolit un acord de pressupostos amb el grup parlamentari d’En Comú Podem, si bé aquesta formació matisa que es tracta d'un "preacord" per permetre'n la tramitació. Així ho ha anunciat l'executiu a través d'una nota breu aquest dilluns al matí, 30 minuts després que hagi començat el Consell Executiu extraordinari, convocat diumenge al vespre pel propi Aragonès. L'acord entre Aragonès i els comuns inclou, en termes majoritaris, tot el que s'havia ofert i tancat amb la CUP, com ara els 1.000 milions en la partida d'habitatge. L'entesa desencallarà també els comptes a l'Ajuntament de Barcelona, ja que ERC ho farà possible, segons ha anunciat el seu líder municipal, Ernest Maragall. 

El president compareixerà a Palau al migdia per explicar els detalls de l'entesa amb En Comú Podem i, alhora, la formació d'esquerres ha convocat també una reunió de la seva executiva per acabar de validar el preacord. El Govern s'ha implicat dividit en les converses d'última hora amb els comuns, després de la negativa de JxCat de negociar amb el grup que presideix Jéssica Albiach al Parlament. De fet, Junts s'havia desmarcat de qualsevol acord amb els comuns i dirigents de la formació s'han mostrat crítics aquest mateix dilluns amb l'anunci del preacord. 

Després de la reunió d'aquest diumenge a la tarda, el Govern va assegurar que s'havia avançat en la negociació dels pressupostos amb els Comuns, mentre aquests van assegurar que la situació estava "estancada". En qualsevol cas, si es confirma el preacord, els comptes podran superar aquest dilluns el debat a les esmenes a la totalitat, que arrencarà a les 14h al Parlament, a l'espera que el proper 23 de desembre se celebri el ple en què es votarà l'aprovació definitiva dels comptes, després de setmanes de tramitació parlamentària.

ERC facilitarà l'aprovació dels pressupostos de Barcelona

ERC de Barcelona, amb el seu cap de files i diputat republicà al Parlament, Ernest Maragall, al capdavant, ha anunciat aquest dilluns que permetrà l'aprovació dels pressupostos del govern municipal de l'alcaldessa Ada Colau, després de l'anunci del pacte entre el president, Pere Aragonès, amb els comuns pels comptes de la Generalitat. Segons Maragall, En Comú Podem ha posat l'aprovació del pressupost municipal com a condició per poder tirar endavant els comptes del Govern català i, "assumint la contradicció que això suposa", ERC de Barcelona ha acceptat la condició "per l'interès general del país". Amb tot, Maragall no ha volgut confirmar si votarà el pressupost de Colau favorablement o només s'hi abstindran.

El republicà, que ha comparegut amb els seus regidors al Parlament de Catalunya, ha criticat que els comuns hagin posat Barcelona i el pressupost municipal a la taula de negociació dels comptes de Catalunya. Però tot i això, ha defensat el canvi de criteri d'ERC per aquest "interès general del país".