Público
Público
Únete a nosotros

PROCÉS SOBIRANISTA Puigdemont demana formalment a Rajoy seure a negociar

El president de la Generalitat escriu que es tracta de buscar "una solució política pactada i acordada que doni resposta a la demanda de la ciutadania de Catalunya de poder decidir el seu futur"

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Carta adreçada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al president del govern Mariano Rajoy

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat aquest dimecres al president del govern, Mariano Rajoy, una carta en què li exposa que "ha arribat el moment imprescindible perquè els dos governs es puguin seure a la taula a dialogar".

En la seva carta,  Puigdemont assenyala que el govern de la Generalitat té "la màxima voluntat de buscar una solució política pactada i acordada que doni resposta a la demanda de la ciutadania de Catalunya de poder decidir el seu futur"

El president català envia aquest text dos dies després de pronunciar una conferència a Madrid en què va reclamar al Govern central negociar el referèndum, i on també va advertir que la votació es faria amb o sense el permís de l'Estat.

A la carta, Puigdemont deixa per escrit que la voluntat de celebrar aquesta consulta s'ha manifestat de manera reiterada tant públicament com "personalment" al president Rajoy, i sentencia que és el moment d'abordar la negociació.

Així mateix, interpreta que el Govern central ha reconegut que "la qüestió catalana és un assumpte d'Estat que requereix la màxima atenció", en al·lusió al discurs d'investidura de Rajoy, quan va afirmar que el procés sobiranista català era el repte més greu que tenia plantejat Espanya en aquests moments.

Documents adjunts

Puigdemont adjunta a la carta dos documents: l'acord que va aprovar aquest dimarts el govern català en el qual sol·licita l'inici formal d'aquestes negociacions, i una moció aprovada recentment pel Parlament de Catalunya sobre el referèndum.

Es tracta d'una moció impulsada per Catalunya Sí Que Es Pot (CSQP) en la qual s'aposta per "un referèndum de manera pactada amb el Govern espanyol" i d'acord amb els termes que estableix la Comissió de Venècia.

La Comissió de Venècia, que formalment es diu Comissió Europea per a la Democràcia a través del Dret, és l'òrgan consultiu del Consell d'Europa en dret constitucional, està format per juristes dels Estats i entre les seves funcions hi ha pronunciar-se sobre la idoneïtat de procés refrendarios .

La Cambra catalana també té aprovades altres mocions en què els grups sobiranistes mostren la seva determinació de celebrar un referèndum unilateral si l'Estat rebutja la negociació.