Cargando...

Protestes contra el "xantatge" de l'Estat mentre Torra torna a demanar diàleg a Rajoy

Concentracions i crides a la "desobediència" a les capitals catalanes, convocades per entitats l'ANC i amb el suport de partits i entitats sobiranistes, contra el manteniment del 155, després que el Govern central hagi bloquejat el nomenament dels consellers designats per Quim Torra. El president de la Generalitat torna a llançar una oferta de diàleg al president espanyol, Mariano Rajoy, així com al líder del PSOE, Pedro Sánchez. La situació segueix bloquejada amb la vista posada en dimecres, quan està prevista la presa de possessió del nou Govern i la votació dels PGE al Congrés.

Publicidad

Concentració 'República és llibertat', convocada per l'ANC i entitats i partits sobiranistes, aquest dilluns a Barcelona / ANC

barcelona, Actualizado:

Noves protestes al carrer. Aquest cop, contra el manteniment de la intervenció de la Generalitat a través del 155 tot i la presa de possessió de Quim Torra com a president i la designació de consellers, el que entitats i partits sobiranistes consideren un "xantatge" de l'Estat. I amb crides a la "desobediència".

Publicidad

"El Govern espanyol ha decidit mantenir un estat d'excepció a Catalunya per evitar reconèixer el conflicte polític, i pretén acabar per la via repressiva i judicial amb la voluntat majoritària del poble de Catalunya", afirma també el text, que afegeix que l'Executiu de Mariano Rajoy "no vol negociar", sinó que el que pretén és "humiliar".

Click to enlarge
A fallback.

"No cediu amb el nomenament dels consellers", ha demanat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que ha instat a reunir-se amb entitats, partits polítics i associacions sobiranistes per preparar accions que mostrin que la societat catalana "no acota el cap". "I si és necessari, amb desobediència", ha precisat, alhora que ha qualificat aquest mecanisme, el de la desobediència, com a "absolutament legítim" davant lleis injustes.

Torra demana diàleg

Les protestes han tingut lloc el mateix dia que Torra ha reiterat la seva oferta de diàleg al president espanyol, Mariano Rajoy -ja el va emplaçar a reunir-se tot just després de la investidura, i li va demanar una trobada formalment només prendre possessió del càrrec-, que ha fet extensiva ara al líder de l'oposició al Congrés, el socialista Pedro Sánchez. "Senyor Mariano Rajoy, per favor parlem, no pot ser. Senyor Pedro Sánchez, no pot ser, no podem tenir aquí a dos homes de bé i de pau", ha declarat emfàticament Torra als mitjans, després de visitar a la presó d'Estremera el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez.

Publicidad

Sánchez, per la seva banda, ha insistit -com està fent reiteradament els darrers dies- a qualificar Torra de "racista", i ha proposat una esmena al projecte socialista de llei d'Igualtat de Tracte per a què "els càrrecs públics que actuïn plantejant fórmules de discriminació als seus ciutadans" vegin "agreujada" les sancions que contempla el projecte de llei. 

Dimecres, el dia clau

Amb la formació de Govern a Catalunya bloquejada -i, per tant, també bloquejat el final de l'aplicació del 155-, totes les mirades se centren ara en aquest dimecres, quan hi ha fixats dos tràmits polítics, a Barcelona i a Madrid, d'especial rellevància per a la situació a Catalunya. D'una banda, és el dia en què està anunciada la presa de possessió dels consellers designats per Torra. Incloent-hi els presos i exiliats que rebutgen el Govern central, PSOE i Cs, que coincideixen a donar suport al manteniment del 155 per la seva inclusió en l'Executiu català escollit per Torra. En aquest sentit, caldrà veure si aquest opta per la "desobediència" que demana l'ANC, o si ajorna la presa de possessió.

Publicidad