Público
Público

Publiquen l'antologia "més completa" de la poesia de Vicent Andrés Estellés

El llibre 'Una tendresa oculta' (Edicions Tres i Quatre) aplega més de 200 poemes dividits en tres etapes creatives. La novetat editorial arriba just en el dia del 31è aniversari de la mort de l'autor, i enmig de l'Any Estellés

Foto del llibre 'Una tendresa oculta (poemes escollits)'
Foto del llibre 'Una tendresa oculta (poemes escollits)'. Edicions Tres i Quatre

Edicions Tres i Quatre ha anunciat aquest dimarts la publicació del llibre Una tendresa oculta (poemes escollits), l'antologia "més completa" que mai s'ha fet de poesia Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924-1993). La novetat editorial arriba just en el dia del 31è aniversari de la mort del literat, i enmig de l'Any Estellés, que la societat civil impulsa el centenari del naixement del poeta.

La selecció i la introducció d'aquest treball l'ha fet Jaume Pérez-Montaner, que porta pràcticament mig segle estudiant el reputat poeta. El llibre de l'editorial valenciana aplega més de 200 poemes dividits en tres grans blocs de manera cronològica, que corresponen a tres etapes creatives del poeta, cadascuna travessada per una crisi vital o literària.

"Aquestes crisis impliquen assoliments literaris que el poeta fa seus en el procés d'escriptura i superació; tres llargs i grans moments bastant definits en la seva creació en els quals el lirisme profund emergeix a partir de la confrontació entre la seguretat i la incertesa, l'espontaneïtat i la repetició, la immediatesa i la posteritat", indiquen des de l'editorial, recull l'ACN.

A través de les pàgines del llibre, es pot veure l'evolució literària de l'autor i apreciar-ne tota la varietat de registres, tota la capacitat expressiva i tota la potència poètica. Com recorda Tres i Quatre, Vicent Andrés Estellés és el poeta valencià més important des d'Ausiàs March i un dels poetes centrals de la literatura catalana del segle XX.

El llibre es tanca amb un epíleg d'Irene Mira i Jordi Oviedo, que són els curadors dels darrers volums de l'Obra completa revisada de Vicent Andrés Estellés, un projecte que està en marxa i del qual n'acaben d'aparèixer els volums 10 i 11. En el seu text, aborden la vigència d'Estellés com a poeta llegit en ple segle XXI.

2024, Any Estellés

La societat civil impulsa aquest 2024 l'Any Estellés per commemorar al País Valencià i Catalunya el centenari del naixement del poeta. La iniciativa arriba després que les Corts Valencianes -amb majoria de PP i Vox- hagin rebutjat celebrar aquesta efemèride. Amb l'objectiu de reivindicar i revisitar el centenari del naixement d'Estellés, i de la mà de la Institució de les Lletres Catalanes, es faran diversitat d'actes arreu de Catalunya i al País Valencià, amb novetats editorials, lectures, exposicions, rutes o congressos.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?