Público
Público

REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ Puigdemont escriu als alcaldes per demanar que facilitin locals pel referèndum 

El president i el vice-president de la Generalitat recorden que la llei aprovada aquest  per la majoria de la Cambra catalana per donar cobertura legal a l'1-O estableix un "règim jurídic excepcional"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras signen la convocatoria de referéndum. | ALEJANDRO GARCÍA (EFE)

PÚBLIC i AGÈNCIES

El Govern de Catalunya ha posat en marxa la maquinària electoral per preparar el referèndum sobre la independència: ha publicat els detalls de la seva organització, alhora que ha obert el procés d'incorporació de voluntaris per col·laborar en la jornada. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comunicat per carta als alcaldes catalans que el Govern preveu utilitzar els col·legis electorals habituals en tot procés electoral per al referèndum convocat per a l'1 d'octubre i els demana que confirmin la disponibilitat de locals en les pròximes 48 hores.

Carta de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras adreçada als alcaldes

Carta de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras adreçada als alcaldes

En la missiva, enviada dimecres a la nit després de la signatura del decret de convocatòria de l'1-O, Puigdemont posa en coneixement dels alcaldes la seqüència viscuda al Parlament, primer amb l'aprovació de la llei del referèndum d'autodeterminació i després amb la signatura dels decrets de convocatòria i de normes complementàries.

D'acord amb la llei, "els ajuntaments posen a disposició de l'administració electoral" els "locals de la seva titularitat que s'utilitzen habitualment com a centres de votació", si bé la Generalitat "pot determinar locals alternatius per fer efectiu el dret de vot dels electors".

Puigdemont i Junqueras, que signen junts la carta, recorden que la llei aprovada ahir per la majoria de la Cambra catalana per donar cobertura legal a l'1-O estableix un "règim jurídic excepcional" dirigit a regular i garantir el referèndum.

"Ens dirigim a vostè amb l'objectiu de comunicar-li que aquesta administració electoral del govern de la Generalitat de Catalunya comptarà amb els locals que s'utilitzen habitualment en el seu municipi com a centres de votació i que van ser utilitzats en les eleccions al Parlament de Catalunya celebrades el passat 27 setembre 2015 ", assenyala el president català.

Puigdemont conclou la carta subratllant que "la confirmació o la comunicació de les variacions que hi pugui haver en relació amb la disponibilitat dels locals indicats s'ha de produir en el termini de 48 hores" per mitjà del correu electrònic.

Voluntaris

Pel que fa als voluntaris, la Generalitat va publicar l'anunci per promoure la participació i ofereix la possibilitat de ser voluntari per col·laborar en aquesta convocatòria.

En l'apartat sobre "personal col·laborador" de l'administració electoral, el web obre la possibilitat d'inscriure a un procés de selecció per a ser "representant de l'administració", "coordinadors electorals municipals", "coordinadors electorals comarcals" o "agents electorals".

En l'apartat sobre "qui pot votar" s'indica que ho podran fer aquells majors de 18 anys inscrits en el cens electoral, i fins i tot els que compleixin el dia de la votació.

Els residents a l'estranger hauran d'haver sol·licitat formalment la seva participació en aquesta votació, ia Catalunya el vot serà presencial prèvia aportació del Document Nacional d'Identitat (DNI), passaport o permís de conduir.