Público
Público

Puigdemont insta Europa a fer respectar els resultats del 21D

El president català defineix des de Brussel·les el 155 com un "cop d'Estat de Rajoy", i presenta l'Estat espanyol com a antidemocràtic i fins i tot com a còmplice "del feixisme"

Publicidad
Media: 1
Votos: 1

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en l'acte amb alcaldes sobiranistes a Brussel·les. EFE

"Si els catalans decideixen donar suport a la independencia de Catalunya, continuareu ajudant el senyor Rajoy en el seu cop d'estat?" Així s'ha dirigit aquest dimarts el president de la Generalitat, Carles Puigdemont a la Unió Europea. Directament, en francès i des de Brussel·les, en un missatge que teòricament anava dirigit als 200 alcaldes sobiranistes que l'han vingut a visitar a la capital europea. Però que ha estat un pas més en la seva estratègia d'internacionalitzar el conflicte català, amb la vista posada en unes eleccions del 21D que puguin suposar, de facto, una ratificació de la independència, a manca d'un referèndum pactat.

Això és el que ha dit Puigdemont a Brussel·les, tant en les seves paraules literals -més explícites que en altres ocasions que ha parlat des de la capital europea- com, sobretot, en el seu subtext.

El president català, que s'ha presentat com a 131è president de la Generalitat, recordant que les institucions catalanes "venen de lluny" i "no existeixen gràcies a la recent Constitució espanyola", ha dibuixat un Estat espanyol, en canvi, hereu d'una llarga història de "manca de llibertat", de "prohibicions" i de "cops d'estat". I encara ha anat més enllà en aquesta associació d'idees quan ha recordat com "el feixisme espanyol, ajudat pel nazisme", va afusellar un dels seus predecessors, Lluís Companys. I quan ha denunciat que, avui mateix "el 2017", aquest mateix "feixisme" participa "de manera totalment impune" en "manifestacions convocades pel partit que governa a Espanya".

"En aquest país no s'hi pot viure i no hi volem viure", ha dit. "Volem construir un país en què no tindrem por de parlar, en què no anirem a la presó per complir el programa electoral", ha afegit.

En una intervenció feta gairebé íntegrament en francès, Puigdemont ha definit també com a "cop d'Estat" la intervenció de l'autonomia i el cessament del Govern en aplicació del 155. Ha destacat que Catalunya és "l'únic territori" de la UE que "no té un parlament votat de manera democràtica", ni el president "votat" a les urnes. 

Apel·la directament Juncker i Tajani

"Senyor Juncker, senyor Tajani: és aquesta l'Europa que voleu? És aquesta l'Europa que ens convideu a construir, una Europa amb un govern empresonat?", ha expressat, dirigint-se directament als presidents de la Comissió Europea i de l'Europarlament, Jean-Claude Juncker i Antonio Tajani. A la vegada, ha vinculat els  deficits democràtics a l'Estat amb un "perill" per a la democràcia també al conjunt d'Europa. "Perquè no hi ha una reacció d'Europa davant tots aquests abusos a la democràcia?", s'ha preguntat.

En la mateixa línia, i de la mateixa manera que en altres ocasions ha instat el Govern espanyol a respectar el resultat del 21D, Puigdemont ha repetit la invocació, ara dirigida a la UE. "Exigeixo respecte al resultat de les eleccions, també a Europa", ha afirmat. "Esteu disposats a acceptar els resultats?", ha insistit. I ha precisat que aquest respecte als resultats s'ha de produir també en cas d'una nova victòria de l'independentisme a les urnes. "Si els catalans decideixen donar suport a la independència de Catalunya, continuareu ajudant el senyor Rajoy en el seu cop d'estat?", ha preguntat retòricament.

Aquesta petició explícita a Europa arriba només unes hores després que, al matí, Puigdemont i els consellers que l'acompanyen a Brussel·les lamentessin que les institucions europees "es quedin en la més absoluta indiferència" pel que fa a la situació a Catalunya, al·legant que es tracta d'un afer intern espanyol. Una passivitat que contrasta, segons havia raonat Puigdemont als micròfons de Catalunya Radio, amb l'interès de "mitjans de comunicació de tot el planeta".

En aquest sentit, Puigdemont ha apel·lat igualment a l'opinió pública internacional en el seu acte amb alcaldes sobiranistes. Ha confiat que, finalment, la UE no girarà l'esquena a la qüestió catalana. I ho ha fet convidant a repassar les imatges de la repressió policial de l'1-O. Una jornada en què, segons ha afirmat, Europa va estar "molt mes ben protegida pels ciutadans que van protegir les urnes que no pels policies que els pegaven".