Público
Público

Raimon publica un dietari dels anys 80 sota el títol 'Personal i transferible'

Hi apareixen reflexions, vivències i relacions amb personatges com Vázquez Montalbán, Pasqual Maragall, Andreu Alfaro, Salvador Espriu, Joan Fuster o Manuel Vicent, entre d'altres. El cantautor titlla de "desgavell" la situació al País Valencià

Raimon presentant el seu dietari 'Personal i transferible' a la llibreria ONA de Barcelona
Raimon presentant el seu dietari 'Personal i transferible' a la llibreria ONA de Barcelona. Eli Don / ACN

El cantautor valencià Raimon ha publicat Raimon. Personal i transferible, un dietari dels anys vuitanta on agrupa reflexions, vivències i relacions amb personatges com Vázquez Montalbán, Pasqual Maragall, Andreu Alfaro, Salvador Espriu, Joan Fuster o Manuel Vicent, entre d'altres. Un dels pilars de llibre presentat aquest dimecres també és el suport i l'amor per la seva parella, l'Annalisa.

En el recull publicat per Empúries també parla de viatges, lectures i concerts, compresos en un temps d'agitació política. Concretament, el seguit de memòries en format de dietari es troben compreses entre els anys 1981 i 1983, en un format molt diferent del de les cançons, ja que en la literatura escriu "a raig". L'editor de Raimon admet que encara es pot fer "una segona part" amb coses noves de la mateixa dècada.

"El primer dietari del 81 el vaig fer amb una intenció pedagògica. Estava gravant totes les cançons de nou i no hi ha massa literatura sobre això de gravar cançons", sosté, en "un moment molt viu". Unes bases que van ser importants per tot el que va venir després i que el va incitar a continuar escrivint. "Quan ho vaig fer no vaig pensar que es pogués publicar", afegeix.

Raimon ofereix una lectura acurada del seu passat, com per exemple la seva negativa a aquelles coses amb les quals no se sentia a gust respecte d'allò que volien fer amb ell. "Vaig reivindicar l'aportació artística", assenyala, "i no el fet que t'agafin i et posin una etiqueta". "Gent de l'esquerra pensava que jo havia de fer de polític i vaig dir que de cap manera", recorda, "volien posar un element que no era jo".

El cantautor admet que l'ofici a vegades s'ha tornat "realment bèstia", per exemple, perquè l'obligava a viatjar molt. Sis anys des dels darrers concerts, Raimon afirma que no es penedeix de la retirada. "Si m'haguessin fet plegar hauria estat diferent, però era el moment de fer-ho, i ho vaig fer bé", ha detallat en la presentació del llibre a la llibreria ONA de Barcelona.

"Desgavell" al País Valencià

Raimon reconeix ara que certes temàtiques de l'època encara es troben sobre la taula, com és el cas de la llengua. En aquest sentit, ha titllat de "desgavell" la situació que hi ha actualment el País Valencià. "Afortunadament" hi ha una escriptura que és "bona per tothom" i és precisament això el que "volen intentar canviar", ha afegit.

Raimon també ha recordat que el català i el valencià són "la mateixa llengua", encara que hi hagi diferents formes de parlar-lo. Pel que fa a les darreres propostes respecte al canvi d'accent o denominació del valencià, Raimon desitja que tot plegat "es calmi una mica".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?