Público
Público

INFRAESTRUCTURES Rajoy anuncia ara una inversió de 4.200 milions en infraestructures a Catalunya 

Les promeses del govern central "han perdut tota credibilitat a ulls de la societat catalana" diu el president de la Generalitat, Carles Puigdemont

El president del govern central, Mariano Rajoy, durant la seva  intervenció a la jornada sobre infraestructures a Barcelona. E.P.

AGÈNCIES

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assenyalat aquest dimarts que els trams catalans del corredor mediterrani poden estar acabats a la primavera de l'any 2020, un anunci que ha realitzat a Barcelona durant la inauguració de les jornades sobre infraestructures Connectats al Futur. Durant la seva intervenció davant l'empresariat català, Rajoy ha assegurat que el Corredor Mediterrani és una altra de les grans prioritats per al Govern per la seva importància econòmica i social.

El president del Govern ha anunciat que l'Estat invertirà 4.200 milions d'euros en infraestructures, transport i habitatge a Catalunya fins al 2020, en un intent de destensar les relacions amb la Generalitat. D'aquesta quantitat, gairebé la meitat, 1.882 milions, seran per a la xarxa de Rodalies (els trens de rodalies de Cataluya), que rebrà 2.000 milions entre 2021 i 2025.

El cap de l'Executiu ha aprofitat el seu segon viatge a Barcelona en dos dies per anunciar que la recuperació econòmica del país permetrà en els propers anys inversions centrades en els serveis regionals de ferrocarril i al corredor mediterrani. "Ho fem ara perquè podem fer-ho. Són decisions clau per millorar la nostra posició a Europa i el món", ha assegurat en la inauguració de les jornades sobre infraestructures.

El presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, durante su intervención en la inauguración de la jornada sobre infraestructuras en el Palau de Congresos de Catalunya en Barcelona. EFE/Andreu Dalmau

Mariano Rajoy a Barcelona EFE/Andreu Dalmau

Rajoy ha avançat que el seu Govern pretén que els tres trams catalans del corredor mediterrani, la via de transport paral·lela a la costa que quan finalitzi permetrà connectar 9 ports i 11 aeroports al litoral, estiguin conclosos a la primavera de 2020.

El president del Govern ha assegurat que ja estan adjudicats gairebé tots els trams del corredor mediterrani a Catalunya i que aviat s'adjudicarà el de Castellbisbal-Vilaseca. A més, segons Rajoy, la circulació en proves del tram entre Vandellòs-Tarragona, amb una inversió de 667 milions, es posarà en marxa en el primer trimestre de 2018.

Ha afegit que la primera fase de la llançadora del Prat, amb 285 milions d'inversió, ja està en marxa i farà del Prat-Barcelona un dels aeroports més ben connectats d'Europa.

"El corredor mediterrani és una prioritat econòmica, política i social, perquè és una obra vertebradora i modernitzadora"

La conclusió del tram català vindrà després del que uneix València i Castelló, on des del passat dilluns 20 de març ja s'estan realitzant les proves per a la seva entrada en servei. "El corredor mediterrani és una prioritat econòmica, política i social perquè és una obra vertebradora i modernitzadora", ha ressaltat Rajoy, que ha recordat que aquest eix unirà nusos logístics i terminals de la Mediterrània, així com empreses, ports i aeroports des d'Algesires fins a la frontera francesa.

Rajoy ha destacat que fins i tot en els anys de crisi, entre 2012 i 2016, els Pressupostos Generals de l'Estat van destinar "quantitats importants" a aquesta infraestructura. També ha recordat que, atenent a una demanda de la Generalitat, el corredor mediterrani ja compta amb la figura del coordinador tècnic, exercida per Juan Barios, per fer més eficient el seu desenvolupament.

En la seva intervenció, el president del Govern ha considerat "realista, viable i verificable" el Pla de Rodalies (rodalies) per 2017-2025, que preveu una inversió de gairebé 3.900 milions d'euros, dels quals 1.882 es destinaran a aquesta Legislatura. Rajoy s'ha obert a coordinar aquest pla amb les administracions implicades, entre elles la Generalitat. "Som conscients que és necessari un esforç especial. Es farà i es complirà", ha garantit.

El cap de l'Executiu ha destacat la importància del servei de Rodalies, atès que diàriament l'utilitzen més de 400.000 usuaris, i d'aquí el seu compromís amb aquesta infraestructura. En concret, 1.882 milions d'euros s'invertiran entre 2017 i 2020, mentre que la resta s'executarà en el període 2021-2025, sent una de les prioritats per al govern central.

Rajoy demana ajuda als empresaris per "guanyar la batalla" als independentistes

Rajoy, a més, ha demanat als empresaris presents a la inauguració de la jornada sobre infraestructures "ajuda per guanyar la batalla" als independentistes i evitar que el procés sobiranista posi en risc la recuperació econòmica.

"Vull demanar-vos ajuda per guanyar la batalla de la moderació, el seny i la responsabilitat", i el Govern ofereix a canvi diàleg sensat i aposta per una Catalunya que sigui motor d'Espanya.

El cap de l'Executiu ha recordat que l'Estat ha destinat des del 2012 uns 63.000 milions d'euros del mecanisme de liquiditat autonòmica a Catalunya. "Aprofitem aquesta nova etapa de recuperació (econòmica) en benefici de tots (..) Els ofereixo un diàleg sensat en nom de l'interès general", ha afegit, sense fer referència al model de finançament econòmic.

Rajoy també ha assenyalat que el seu Govern està fent gestions perquè Barcelona sigui la seu de l'Agència Europea del Medicament una vegada que el Regne Unit abandoni la Unió Europea.

Incredulitat de la Generalitat

La portaveu del Govern català, Neus Munté, ha assegurat aquest dimarts que acullen amb immensa incredulitat l'anunci d'inversions en infraestructures realitzades per Mariano Rajoy a Catalunya, i ha demanat incorporar una "clàusula antiincumplimiento" per verificar si es duen a terme.

"Es tracta d'un anunci amb referències a inversions que ja han estat anunciats i fins pressupostats" altres anys, ha sostingut Munté, i ha precisat que en els comptes de 2015 es va executar menys del 6% de les inversions compromeses per Renfe i menys del 30% per Adif.

Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, també s'ha pronunciat respecte a l'anunci de Rajoy, a qui li ha suggerit que demani disculpes per l'incompliment d'inversions en infraestructures a Catalunya.

"Hauria estat un gest interessant per part de Rajoy cert acte de contrició i de demanar disculpes. De dir que les coses no han anat com havien d'haver anat", ha dit durant un debat dins de la jornada 'Connectats al Futur', que Rajoy ha inaugurat a primera hora.

Rull ha apostat per generar espais de confiança i de credibilitat: "Si es fan monòlegs i s'incompleixen les coses, no funciona i la gent reacciona".

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han assegurat aquest dimarts en un article a 'El Periódico' que les promeses d'inversió de l'Estat "han perdut tota credibilitat a ulls de la societat catalana ".

Puigdemont i Junqueras han assenyalat que 2015 va ser el pitjor any en inversió de l'Estat a Catalunya des de 1997, i han detallat que aquest any, dels 1.045,5 milions d'inversió es va executar el 71%, "el que fa més gran el dèficit de infraestructures acumulat ".

A més han considerat que els números demostren que "l'Estat espanyol fa bona la dita de que les paraules se les emporta el vent".

D'altra banda, la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha celebrat l'anunci d'inversió del president del Govern, encara que ha recordat que és la seva "obligació" garantir la inversió a Catalunya i arriba tard. "Parlem de faltes i d'incompliment. Volem que es facin ràpid i bé", ha dit en roda de premsa.

De totes maneres, ha volgut advertir Rajoy que "no solucionarà el conflicte" amb inversions, però també ha avisat al president i al vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, que ells tampoc ho aconseguiran publicant articles en els periòdics.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?