Público
Público

REACCIONS ALS CANVIS DE GOVERN Onada de reaccions pels canvis a l'equip de govern de Puigdemont

Els partits de l'oposició titllen els canvis de "mostra de feblesa" i de "fracàs", mentre que el president del govern central, Mariano Rajoy, parla de "purga als dubtosos". Des de la CUP assenyalen que "no hi havia un govern compromès amb el referèndum", i des del PDeCat tancan files amb el president i donen suport als canvis

Mariano Rajoy, durant una intervenció a la Moncloa, aquest divendres. EFE/Juan Carlos Hidalgo

elena parreño / carles bellsolà

Reaccions enceses dels grups parlamentaris catalans després de l’anunci dels canvis de govern que aquest divendres ha anunciat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Des de Ciutadans, Inés Arrimadas ha dit que “per ser conseller al govern de Puigdemont no importa el currículum, només s’ha de ser independentista i tenir carnet de l’Assemblea Nacional Catalana”. Arrimadas ha dit que aquesta crisi acabarà amb el govern de la Generalitat i que a Puigdemont només li queda “reconèixer el seu fracàs” i “convocar eleccions”.

Coscubiela: "aquesta segona crisi de govern en pocs dies expressa feblesa i afebleix el referèndum"

Les primeres reaccions al Parlament han estat de Catalunya Sí Que eS Pot. Joan Coscubiela ha tornat a parlar de “fugida cap endavant” per part de Puigdemont, qui “no pot pretendre cohesionar la societat catalana si no és capaç de cohesionar i il·lusionar el seu govern”. Coscubiela també ha assenyalat que aquesta “segona crisi de govern en pocs dies expressa feblesa i afebleix el referèndum”. “Estem davant d’una batalla interna de poder dins de Junts Pel Sí per veure qui es fa responsable i qui acaba hegemonitzant el 2 d’octubre el seu espai polític”, ha conclòs.

Des de la CUP, Núria Gibert ha assenyalat que el temps els hi ha donat la raó, ja que "no hi havia un govern 100 compromés amb el referèndum, és una crisi que estava latent". La CUP considera els canvis "una bona notícia pels 80 dies que venen" i es posen a disposició "del que calgui", però assenyalen que "cal posar ordre als ajuntaments i que s’apartin totes les persones que no es comprometen amb allò que van dir que es comprometrien".

La CUP considera els canvis "una bona notícia pels 80 dies que venen"

De del govern central, el president Mariano Rajoy també s'ha pronunciat sobre els canvis a l'executiu de Puigdemont. Ha dit que el president ha realitzat una "purga als dubtosos" i que el seu govern "estarà al seu lloc" enfront la "deriva autoritària" de la Generalitat.

En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el titular d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, ha acusat el govern català de "falta de respecte a les decissions judicials i a les pròpies institucions catalanes, com el Consell de Garanties Estatutàries". També ha titllat els canvis al l'executiu de Puigdemont de "purga" i ha dit que "no es poden utilitzar diners públics per comprar urnes".

Per la seva banda, Neus Munté, exconsellera de Presidència rellevada avui per Carles Puigdemont, ha dit a través de les seves xarxes socials que manté “intacte” el seu compromís amb el referèndum de l’1 d’octubre i el seu suport al president de la Generalitat. “Els que avui sortim mantenim intacte el nostre compromís amb el Govern i l’1-O”.

El PDeCat dona suport al president

El PDeCat tanca files amb Puigdemont i dóna suport als relleus al Govern. La coordinadora general del PDeCat, Marta Pascal, parlant en nom del partit, ha manifestat el seu "total respecte i acompanyament" a la decisió del President de la Generalitat de cessar els consellers Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Borràs, a més del secretari del Govern Joan Vidal de Ciurana.

Marta Pascal: "Qui sap millor posar el país per davant del partit som nosaltres"

Tot i això, Pascal ha volgut minimitzar la crisi de Govern, en presentar-la gairebé com una decisió dels consellers destituïts "presa en conjunt amb el president i el partit". De fet, ha deixat anar que "aquesta vegada" la decisió ha estat consensuada entre Puigdemont i la direcció del partit, al·ludint a la destitució, fa dues setmanes, de Jordi Baiget com a conseller d'Empresa, que va fer efectiva contra el criteri de bona part del partit, i després que ella mateixa mostrés públicament el seu suport a Baiget.

Sobre el fet que els cessaments d'avui al Govern han afectat quatre membres del PDeCAT, i cap d'ERC, Pascal ha proclamat que "qui sap millor posar el país per davant del partit som nosaltres", i ha recordat el "preu" que han pagat l'expresident Artur Mas i quatre membres del seu executiu, Joana Ortega, Francesc Homs i Meritxell Borràs, imputats per la seva participació en el 9N.

La coordinadora del PDeCAT ha negat que els cessaments d'avui es puguin entendre com que el seu partit té més dubtes que els seus aliats republicans sobre l'1-O. "No se'ns pot donar lliçons sobre la nostra fortalesa i determinació", ha reivindicat. "Som l'únic partit que ha tingut dos presidents independentistes", ha afegit.