Público
Público

REIVINDICACIÓ LGTB Protesta d'estudiants de Lleida contra expressions d'homofòbia d'un professor

El docent va afirmar a classe de filosofia que la relació entre persones del mateix és "antinatural". L'homosexual, va dir "és com un coix o borni, és inexplicable".

Protesta d'alumnes d'un institut de Lleida contra expressions homòfobes d'un professor

efe

Més d'un centenar de joves s'han concentrat avui al pati de l'institut Samuel Gili i Gaya de Lleida en protesta per l'actitud homòfoba que un professor de filosofia va mostrar aquesta setmana durant una classe de quart d'ESO.

Segons la carta d'una de les alumnes difosa per les xarxes socials, el professor va afirmar en classe que una relació amb una persona d'un mateix sexe és "antinatural, és com un coix o borni, és inexplicable".

Davant les seves paraules, alguns alumnes li van preguntar si era conscient que molta gent se suïcidava per afirmacions com les seves. A això, segons denuncien els estudiants, el docent va respondre dient que "aquesta no és la meva culpa ni la de la ningú, això és un problema psicològic".

En aquesta situació, dues alumnes van decidir aixecar-se i anar directament a explicar el que havia passat a la direcció de l'institut.

La directora del centre, Carme Panadés, va agrair el gest de les alumnes i es va posar en contacte amb el Departament d'Ensenyament per demanar que la Inspecció avalués el cas.

Miquel Àngel Cullerés, director territorial d'Ensenyament a Lleida, ha explicat per la seva part que ha tingut l'oportunitat de parlar amb el professor implicat i que aquest li va comunicar que la seva intenció no era ofendre a ningú, ja que respecta qualsevol tendència sexual.

Després d'aquests fets, uns 200 alumnes de l'institut i altres centres de Lleida (el Joan Oró i el Màrius Torres) han portat a terme una protesta aquest matí, en què s'ha llegit un manifest contra qualsevol manifestació homòfoba.

Mar Vicent, portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de secundària, ha celebrat l'alta participació en aquest acte al qual ha acudit la directora del centre, Carme Panadés, que ha manifestat la seva "tolerància zero" davant declaracions homòfobes com les del professor de Filosofia.

El docent, de 64 anys i amb una llarga trajectòria, avui no ha anat a classe  perquè ha dit estar afectat pel que ha passat, segons ha explicat Panadés, que ha anunciat que, després de parlar amb ell, aquest enviarà una carta de disculpa als alumnes, ja que la seva intenció no era la d'ofendre a ningú.

L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) també ha advertit que les declaracions del professor podrien estar vulnerant la Llei 11/2014, que garanteix els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i estableix mesures per eradicar l'homofòbia.

El Departament d'Ensenyament de la Generalitat ha anunciat que convocarà una reunió de mediació amb inspectors, alumnes i el docent implicat i ha considerat que les declaracions homòfobes del professor "no són gens encertades", de manera que esperen una disculpa.