Público
Público

Restablerta la circulació de trens entre Vilanova i Garraf per les dues vies amb velocitat limitada

Tècnics d'Adif i Renfe treballen per resoldre totalment la incidència que es va produir per causes que s'estan investigant. Segons Adif, els trens de la línia R2 Sud, mitja i llarga distància registren retards mitjans de 15 minuts

Tren que va descarrilar a trocar de l'estació de Sitges
Tren que va descarrilar a trocar de l'estació de Sitges. Àlex Recolons / ACN

La circulació de trens entre Vilanova i la Geltrú i Garraf s'ha restablert i els trens ja poden circular per les dues vies amb limitacions de velocitat, l'endemà que el servei entre les dues estacions se suspengués pel descarrilament d'un tren Talgo sense viatgers a Sitges (Garraf). Els trens ja han pogut circular per una de les dues vies en el tram Garraf-Vilanova des de les 10:10 hores d'aquest dimecres, tot i que amb una limitació de velocitat de 30 km/h, mentre a la tarda ja s'han obert les dues vies.

Tot plegat, però, ha incrementat els temps de viatge. Els trens de la línia R2 Sud mitja i llarga distància registren retards de 15 minuts, segons Adif. A mitja tarda d'aquest dimecres es manté una limitació temporal de velocitat en un tram de 400 metres a la via 1, i d'uns 900 metres a la dos, a l'entorn de la zona de la incidència, que es preveu que es retiri aviat.


Segons Adif, els trens de Rodalies aniran recuperant les freqüències i horaris de manera progressiva. Un centenar de tècnics han treballat per reparar els "importants" danys en la infraestructura i les instal·lacions ferroviàries derivades del descarrilament. Els principals danys es van produir en un tram de 400 metres de la via 2 i han afectat a diferents subsistemes de la infraestructura.

Indignació dels usuaris

Diversos usuaris de les línies afectades han mostrat el seu malestar amb l'avaria i la gestió de Renfe. A través de les xarxes socials i en declaracions a mitjans, han assenyalat la mala i/o manca comunicació per part de l'operador ferroviari, més enllà dels punts afectats, i una mala organització per afrontar la situació en un dia feiner, encara que sigui en període estival. 

Aspecte matinal de l'estació de Vilanova i la Geltrú per agafar l'autobús per anar fins a Castelldefels
Aspecte matinal de l'estació de Vilanova i la Geltrú per agafar l'autobús per anar fins a Castelldefels. Albert Hernàndez / ACN

També han criticat la reacció i les llargues cues per utilitzar els serveis alternatius. "Porto una hora per fer una parada", deia aquest dimecres al matí Cristina Millán, que ve de Cubelles (Garraf) i va a l'Hospital de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat. Fa cua a l'estació de Vilanova i la Geltrú per agafar un autobús que la dugui a Castelldefels (Baix Llobregat) i torni a reprendre la marxa per la xarxa ferroviària.

Per a facilitar la mobilitat dels viatgers, Renfe havia posat en marxa un servei d'autobusos des de Castelldefels fins a Vilanova i la Geltrú. A banda, els viatgers de Cambrils s'han estat desviant en les últimes hores de manera puntual en trens Renfe d'alta velocitat. Per als viatgers dels trens Per als viatgers dels trens Intercity del Corredor Mediterrani, Renfe els ha ofert el viatge als trens de llarga distància que utilitzen la línia d'alta velocitat Camp de Tarragona-Barcelona.

Crítiques del Govern

La consellera de Territori, Ester Capella, ha aprofitat per exigir novament que el traspàs de Rodalies sigui "una realitat".  "Les incidències són una constant des de fa anys i panys per una manca d'inversió històrica", ha criticat, assenyalant una "voluntat manifesta de no invertir" per part del govern espanyol. "Deixin que ens ho fem nosaltres, que segurament els trens seran molt més puntuals perquè no hi haurà incidències ni a les vies ni a les màquines", ha etzibat la consellera.

ERC també ha assegurat que el descarrilament de Sitges demostra la "deixadesa, irresponsabilitat i desídia" del govern espanyol amb les infraestructures de Catalunya. La portaveu del partit, Raquel Sans, ha lamentat el "caos" de Rodalies i ha insistit també en el traspàs de la xarxa.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?