Este artículo se publicó hace 4 años.

ENTREVISTA A DANIEL RAVENTÓS

“Si s’aplica una renda mínima condicionada i curta en el temps, serà com posar una tireta si t’han tallat l’aorta”

L'economista Daniel Raventós

Barcelona-Actualitzat a

Publicidad

D’entrada, com valora la idea del Govern espanyol de crear una renda mínima temporal que, a l’espera de conèixer-ne els detalls, cobrarien les persones sense rendes o amb rendes baixes que no puguin acollir-se a les ajudes ja aprovades?

Fins i tot persones marcadament neoliberals, com Luis de Guindos, defensen ara mateix algun tipus de renda. I el vicepresident català, Pere Aragonès, advoca directament per una renda bàsica universal. En qualsevol cas, hi ha un gir molt clar. Com l’interpreta? Transmet la sensació que sense uns ingressos garantits l’economia s’enfonsa.

"La immensa majoria de la gent no rica està en una situació pitjor que al començament de l’anterior crisi"

Publicidad

De quina quantitat hauria de ser aquesta renda?

Tot i que com a xarxa renda bàsica plantegen una mesura permanent, ara defensen que almenys s’allargui fins acabar l’any. Temen que la proposta del Govern espanyol també faci curt a nivell temporal?

Publicidad

Des de fa anys han fet estudis per desmuntar els arguments que una renda bàsica universal no és viable pel seu cost. Amb dades del 2010, vau calcular que el cost a l’Estat se situaria en uns 34.000 milions d’euros, aleshores el 3,4% del PIB. Amb uns ingressos fiscals desplomats, ara és factible? Com hauria de ser aquesta reforma fiscal?

"De recursos n’hi ha, el que passa és que s’han de treure de la manera que sigui perquè la immensa majoria de la població tingui l’existència material garantida en els propers mesos"

L’impacte econòmic de l’aturada és brutal. Per on hauria de passar la sortida? És una oportunitat per replantejar-se l’actual model?

"El que s’ha de fer és política econòmica al servei de la majoria de la població. Coses tan concretes com que la propietat estigui al servei de la utilitat pública"

Des de fa temps diversos sectors teoritzen sobre l’esgotament del capitalisme. Aquesta aturada enorme de l’activitat mostra la gran fragilitat que té?

"No hi ha cap mesura de política econòmica que afavoreixi tota la població o perjudiqui tothom"

Publicidad

Al final tot és qüestió de voluntat política.

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors