Público
Público
pla de reobertura

Salut pretén no avançar el pas al segon tram abans del pont i mantenir-lo en el 7 de desembre

Aquest cap de setmana es perfilarà com seran les festes a Catalunya. Sobre la taula es manté la possibilitat de mantenir les trobades de 10 persones per Nadal i flexibilitzar el toc de queda les nits de Nadal i Cap d'Any, ha explicat Josep Maria Argimon. La xifra actual d'ingressats a les UCI multiplica per 8,5 l'ocupació hi havia a l'inici de la primera desescalada

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya el 3 de setembre. Miquel Codolar | ACN
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa per analitzar la situació epidemiològica de Catalunya el 3 de setembre. Miquel Codolar | ACN.

acn

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha defensat no avançar el pas al segon tram abans del pont i mantenir-lo en el 7 de desembre, que és quan finalitza el primer. "Hem de ser seriosos", ha remarcat durant una entrevista a Els Matins de TV3. La consellera de Presidència, Meritxell Budó, va dir que podrien avançar l'obertura al dia 5, que és dissabte, per tal que la gent es pogués moure ja per tota la comarca durant el pont.

En una roda de premsa posterior, el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha ressaltat que  la desescalada de la segona onada comença amb una pressió assistencial a les UCI molt més alta que la de la primera desescalada. "No és el mateix desescalar amb 60 malalts a l'UCI que amb 509 ingressats", ha detallat. Així doncs, la xifra actual multiplica per 8,5 l'ocupació de les UCI que hi havia a l'inici de la primera desescalada, que va tenir lloc al juny. Durant aquest període s'ingressaven set persones al dia i ara se n'ingressen unes 20, més del doble. 

Argimon ha explicat que hi haurà reunions aquest cap de setmana per perfilar com serà el Nadal a Catalunya. Sobre la taula es manté la proposta de reunions de fins a 10 persones, tot i la proposta de l'Estat de limitar-les a sis, i la possibilitat de flexibilitzar el toc de queda les nits de Nadal i Cap d'Any, tot i que en línies generals ha afirmat que aquesta mesura continuarà vigent uns "dos o tres mesos" més. També ha apostat per fer tests a la sortida i retorn dels usuaris de residències perquè puguin viure aquests dies en família.

Argimon ha afirmat que "més perillós" que fer trobades de 10 persones és encadenar-ne diverses i amb diferents grups bombolla, cosa habitual durant el Nadal. Ha confiat també que tota Catalunya passi al mateix temps de tram i que, per tant, al Nadal hi hagi "mesures homogènies". Ha afegit que això podrà ser així si es mantenen les dades actuals, que indiquen que s'acabarà la setmana amb uns 7.000 casos de dilluns a dilluns. "És la dada que teníem abans de començar aquesta segona onada", ha dit. Ha reconegut però que les UCI es mantenen al voltant de 500 ingressats i "no baixa al mateix ritme que el número de casos".

Ha apuntat que l'objectiu és mantenir la velocitat de propagació dues setmanes més a l'entorn del 0,80 i això permetria baixar a uns 600 casos diaris, una situació que no s'ha produït des de la sortida de la primera onada. "Això permetria un Nadal molt millor", ha manifestat, al mateix temps que ha apuntat que s'ha de mirar "més enllà". I és que el doctor ha explicat que molts professionals li trameten que hi ha por que els Reis "no portin la tercera onada".

En aquest sentit, ha augurat que l'RT pujarà ja que el Nadal és i serà una època de molta interacció però ha fixat que no pot pujar per sobre de 0,9 ja que sinó es tornarà a una situació "de risc". Pel que fa al canvi de trams, ha demanat ser seriosos i complir estrictament els primers 15 dies de mesures tal i com estan acordades. "Si hem dit 15 dies són 15 dies, els primers s'han de complir, d'aquí en endavant...", ha manifestat.

D'altra banda, el secretari de Salut Pública ha reconegut que si es poguessin donar més ajuts no s'estaria fent una reobertura."Si nosaltres poguéssim pagar aquests ajuts penso que no estaríem ni reobrint ni en ocasions anteriors haguéssim fet altres obertures", ha afirmat. Ho ha dit en relació amb el fet que països del voltant han allargat o endurit els tancaments de sectors com la restauració.