Público
Público

Sánchez defensa un verificador entre el PSOE i Junts i assegura pressupostos per al primer trimestre del 2024

El president del Govern espanyol ha concedit la primera entrevista d'aquesta legislatura al programa de TVE 'La hora de la 1'

Pedro Sánchez
Pedro Sánchez aquest dimecres a la inauguració del tram de l'AVE entre Lleó i Astúries. — A. Pérez Meca / EUROPA PRESS

Pedro Sánchez ha defensat la figura del verificador entre el PSOE i Junts a dos dies que aquests partits celebrin una reunió possiblement a Ginebra (Suïssa), tot i que la ubicació no està encara confirmada. En la seva primera entrevista concedida aquesta legislatura, el president del Govern espanyol ha assegurat que "si dos no s'entenen, hi hagi un tercer que acompanyi i verifiqui si els acords es posen en marxa".

"La bona notícia és que des d'una extraordinària desconfiança ens hem convocat a parlar, dialogar i acordar", ha afegit pel que fa a la trobada amb els de Carles Puigdemont. En tot cas, no ha confirmat de viva veu el lloc i la data concreta d'aquesta primera trobada.

"La bona notícia és que des d'una extraordinària desconfiança ens hem convocat a parlar, dialogar i acordar"

Sánchez ha insistit en la idea que l'amnistia, pactada amb ERC i Junts, no estava prevista als seus plans. Però que és una proposta coherent amb les polítiques seguides a Catalunya. "Probablement, aquest no era el pas següent que volia fer, però és un pas coherent i conseqüent amb la política de normalització i estabilització a Catalunya que hem afrontat durant aquests 4 anys", ha destacat.

El líder de l'Executiu espanyol també s'ha referit al lawfare. "¿S'han instrumentalitzat institucions públiques del nostre país? Definitivament", ha assenyalat Sánchez. En concret, s'ha referit a l'Operació Kitchen i ha defensat les comissions d'investigació que tenen previst fer-se al Congrés sobre aquests assumptes. En aquest sentit, ha destacat que ni ell ni el PSOE qüestionen mai les decisions judicials.

La condonació de part del deute autonòmic per a Catalunya ha estat un altre dels punts dels acords de Sánchez. El president espanyol ha destacat que garantirà "criteris objectius" perquè no hi hagi crítiques per part de cap govern autonòmic.

"Estem sent testimonis d'un avenç de governs reaccionaris que qüestionen elements importants com ara la participació de la dona"

Per a Sánchez, és evident que el PP està cada cop més a prop de la ultradreta de Vox, tal com s'ha vist després de les eleccions del 28 de maig. "Estem sent testimonis d'un avenç de governs reaccionaris que qüestionen elements importants com ara la participació de la dona", ha afirmat. Però, en qualsevol cas, no descarta buscar acords amb el partit que lidera Alberto Núñez Feijóo.

Respecte a la possible sortida de Nadia Calviño del Govern espanyol per ser presidenta del Banc d'Inversions Europeu, ha destacat que "alguna idea" té sobre la persona que la substituirà. "En l'aspecte personal em costarà perquè ha estat una estreta col·laboradora en moments molt difícils", ha afirmat.

Pressupostos, Podem i política internacional

A la mateixa entrevista, que ha tingut lloc al programa de TVE La Hora de la 1 amb els periodistes Silvia Intxaurrondo i Marc Sala, Sánchez s'ha compromès que hi hagi Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) el primer trimestre del 2024. "Prorrogarem els pressupostos per a principis del proper any, esperem tenir-los aprovats per al primer trimestre de l'any que ve", ha dit.

"Jo he pactat amb Sumar, i Podem es va presentar amb les sigles de Sumar. Amb Irene Montero he tingut una bona relació",

Un altre dels assumptes posats a sobre de la taula ha estat el paper actual de Podem, especialment després de les declaracions d'Irene Montero a la sortida del Govern. "Jo sóc profundament respectuós amb les organitzacions amb qui pacto. Jo he pactat amb Sumar, i Podem es va presentar amb les sigles de Sumar. Amb Irene Montero he tingut una bona relació", s'ha limitat a contestar, a més de lloar la feina de tots els seus ministres durant la legislatura passada.

L'entrevista també ha tractat la situació a l'Orient Mitjà i la relació d'Espanya amb Israel després del viatge de Sánchez i la trobada amb Benjamin Netanyahu. Una relació que el president del Govern espanyol ha definit com a "correcta". "Els països amics també ens hem de dir les coses", ha destacat. Sánchez ha recordat que han dit des del primer moment que allò que "va fer Hamàs és execrable". Però alhora ha reiterat que té "francs dubtes" que Israel estigui complint amb el dret internacional humanitari.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?