Público
Público

Sant Jordi Barcelona habilitarà 11 espais amb parades de roses i llibres per Sant Jordi

En total sumaran 180 parades,  a les quals s'hi afegiran les 490 davant dels establiments de llibreries i floristeries. La previsió és que la venda de roses anirà entre 3,5 i 4 milions.

Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya, i M. Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, el 19 d'abril del 2021.
Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya, i M. Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, el 19 d'abril del 2021. Pere Francesch / ACN

Barcelona habilitarà per Sant Jordi 11 espais a la via pública, que gestionarà la Cambra del Llibre, perimetrats i amb control d'accés on hi haurà parades de llibres, roses i signatures dels autors. Aquests espais es trobaran a Passeig de Gràcia (entre Ronda Sant Pere i carrer Aragó), Passeig Lluís Companys, Jardinets de Gràcia, Plaça Reial, Plaça de Valdívia, Plaça de la Vila, Plaça de Sarrià, Jardins Centelles del Palau Macaya, Plaça Universitat, Plaça Orfila i Espai entre Rambla i carrers Pallars, Llacuna i Pujades.

Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya, ha remarcat que serà "un Sant Jordi ordenat i amb controls d'aforament": "Serem molt escrupolosos perquè ningú prengui mal". Tixis ha afirmat que esperen que sigui un èxit "per reforçar les llibreries i les floristeries de proximitat": "Veiem l'essencialitat del llibre en paper, que durant la pandèmia ha passat a ser fonamental per la salut emocional de tots".

Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters, ha explicat que a Barcelona hi haurà 11 "espais segurs" a set districtes de la ciutat, en llocs "cèntrics, emblemàtics i dispersos" perquè així "la ciutat s'ompli de roses i de llibres sense concentracions". Marín ha considerat que enguany hagués estat "una temeritat" anar a la Rambla.

Els espais tindran un aforament d'un 30% de capacitat i un horari delimitat entre les 9.00 h i les 8.00 h, segons ha afegit Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya. Es tracta de recintes tancats físicament a l'aire lliure per tal que es puguin controlar els accessos. Pel que fa a les parades davant de llibreries, començaran dimecres per tal de promoure la desconcentració de la diada, ha apuntat Marín. A Barcelona es preveu que ja aquest dimecres 90 establiments tindran parades davant de la seva botiga.

Preocupació al sector de les flors

Els floristes han mostrat la seva "preocupació per la interpretació que fan alguns ajuntaments de Catalunya de les recomanacions que ha fet el Procicat per Sant Jordi". Ha indicat que "en alguns municipis s'han donat permisos per posar parades a entitats i preocupa que en un dia amb tanta afluència no es respectin les mesures acordades que els professionals s'han compromès a seguir".

La previsió de vendes de roses per aquest Sant Jordi anirà entre 3,5 i 4 milions de flors i els preus de les roses a les floristeries seran similars als anys anteriors.