Público
Público

SOS dels ajuntaments de l'Arc Metropolità: sense millora del finançament local, hauran de tancar serveis

La demanda històrica revifa després de constatar que la despesa local ha pujat de mitjana un 7,6%, el que atribueixen a la pèrdua d'ingressos per la plusvàlua, l'augment de l'IPC i dels costos energètics

La balconada de l'Ajuntament de Sabadell, en una imatge d'arxiu
La balconada de l'Ajuntament de Sabadell, en una imatge d'arxiu. Albert Segura / ACN

Els ajuntaments de l'Associació de l'Arc Metropolità han llençat un SOS d'emergència sobre la situació límit que viuen les arques dels consistoris. Demanen a l'Estat i a la Generalitat que s'asseguin amb les institucions locals per definir un nou model de finançament municipal, concertat a tres bandes, i alerten que "cal abordar canvis" i modificacions legals "urgents". L'agrupació la formen nou municipis de la segona corona metropolitana: Sabadell, Terrassa, Rubí, Mataró, Martorell, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Mollet del Vallès i Vilafranca del Penedès.

La reforma del finançament local és una reclamació històrica, però ara els alcaldes aviven aquesta demanda després de constatar que la despesa local ha pujat de mitjana un 7,6%, fins als 83,7 milions. Ho atribueixen a la pèrdua d'ingressos per la plusvàlua, així com a l'augment de l'IPC i dels costos energètics.

En aquest sentit, els alcaldes relaten que han hagut de fer modificacions pressupostàries per compensar l'augment de la llum, en detriment d'altres partides dels comptes municipals. Xifren l'impacte conjunt d'aquest encariment en 18 milions d'euros. Pel que fa a l'IPC, recalquen que al global del 2022 va pujar un 5,8%, el que ha suposat més de 24,4 milions, aplicat a les despeses.

Mesures conjunturals i canvis generals

Els alcaldes reclamen mesures conjunturals per donar resposta a la coincidència de factors que han determinat, però també un canvi legal general. Insisteixen que l'Estat respongui a les seves demandes, alhora que insten la Generalitat a desplegar una llei pròpia de finançament local, en compliment de l'article 220.1 de l'Estatut de Catalunya.

Entre les seves demandes, defensen que les lleis introdueixin de manera més àmplia elements de progressivitat al conjunt de tributs. Tanmateix, demanen que hi hagi canvis normatius amb la finalitat que els ajuntaments puguin gestionar almenys el 15% dels Fons Next Generation transferits a l'Estat.

Els alcaldes i alcaldesses de l'Associació de l'Arc Metropolità també demanen la creació "urgent" d'un fons de compensació municipal que cobreixi els efectes de la pèrdua de la plusvàlua. Recorden que aquest impost representava el 4,5% dels ingressos de tots els municipis de l'ARC, i apunten que el 2022 van deixar d'ingressar 26 milions d'euros.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?