Público
Público

Torra demana recusar el jutge que el processa per no retirar el llaç groc de la Generalitat

La defensa del president considera que el magistrat instructor Carlos Ramos està atemptant contra el dret a la presumpció d'innocència de Quim Torra.

Declaració institucional del president de la Generalitat de Catalunya des de Madrid després de finalitzar el judici contra dirigents independentistes al Suprem. EFE / Rodrigo Jiménez

agències

La defensa del president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest dilluns la recusació del magistrat instructor, Carlos Ramos, que el va processar per desobediència per no retirar les pancartes i els llaços grocs de la Generalitat durant les eleccions generals tot i l'orde de la Junta Electoral Central (JEC) de treure'ls.

Segons l'escrit del lletrat al qual ha tingut accés Europa Press, el jutge podria haver incorregut en un delicte de falta d'imparcialitat en les afirmacions contingudes a la interlocutòria d'acusació el 27 de juny de 2018 com ara que Torra "pretenia (...) persistir en la desobediència".

"Es tracta de frases, raonaments i manifestacions rotundes i d'evident culpabilitat que reflecteixen, en tota la seva intensitat, la posició ja assumida per part de l'instructor", que el lletrat considera que estan atemptant contra el dret a la presumpció d'innocència de Torra, tal com exposa el text. "Dit d'una altra manera molt clara, no havent-se dictat encara sentència condemnatòria, aquestes manifestacions li atribueixen una responsabilitat que, entenem, encara està per determinar-se.... o no?", planteja l'avocat del president.

També assegura que el magistrat ha "infringit el principi de legalitat", un fet que argumenta quan el jutge considera a la JEC autoritat superior a la Generalitat. Així, segons el document, el jutge considera que Torra és "un subordinat de la JEC" i, per tant, ha d'obeir les seves ordres, i el lletrat recorda que el Parlament havia rebutjat dues proposicions de llei que instaven a la prohibició d'exhibició dels llaços grocs públics i institucionals. 

"No dubte el Magistrat Instructor en retorçar el dret a la fi que els fets investigats encaixin en el tipus penal" del delicte de desobediència, explica el lletrat. Aquest escrit es presenta després que la defensa sol·licités l'abstenció de Carlos Ramos i entenent que s'ha rebutjat aquesta abstenció.