Público
Público

Torra, a les portes de la presó de Lledoners: "Estem més forts que mai  per fer realitat la República catalana" 

Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana han celebrat un acte en commemoració a les víctimes de l'atemptat del 17A i en homenatge a l'exconseller d'Interior, Quim Forn, davant la presó on es troba privat de llibertat. 

Quim Torra i Josep Costa, durant l'acte davant les portes de la presó de Lledoners. @JuntsXCat

àngel ferrero

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha agrait que la gent "es mulli" per la independència. "Estem més forts que mai per fer realitat la República catalana", ha afirmat, sota la pluja i davant més d'un miler de persones concentrades a les portes de la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, on l'ANC i Òmnium Cultural han convocat un acte per les víctimes del 17A i en homenatge a l'ex-conseller d'Interior, Quim Forn, empresonat en aquest penitenciari. 

Els assistents –que portaven estelades, banderes de Flandes, i fins i tot alguna bandera republicana espanyola– han aguantat pacientment l'arribada dels membres del Govern i les organitzacions de la societat civil sota un plugim que ha donat pas a una intensa pluja.

Torra ha explicat que en l'acte del matí faltava gent a Barcelona. "Uns estan aquí", a la presó, i uns altres a l'exili, sota càrrecs que són una «farsa», ha afegit tot recordant que hi ha «milers de catalans que han estat encausats o que són perseguits. També ha agraït haver estat acompanyat durant tot el dia per la Laura Masvidal, companya de Quim Forn, que ha representat segons ell els absents. La presència de Masvidal a l'acte de Barcelona ha posat una nota de tensió política a l'acte de l'Ajuntament quan ha dit al rei Felip VI que no és ella qui hauria de ser allà. En la seva intervenció, el president de la Generalitat ha reivindicat «la solidaritat i la fraternitat» com a valors republicans que cal posar «en el centre del discurs».

Durant l'acte, els assistents corejaven el nom de Laura i la frase "no esteu sols”.
Parafrasejant Jordi Cuixart, Torra ha asseverat: "Nosaltres no ens defensem. Ataquem […] No ens hem de defensar de res perquè Europa ens ha donat la raó […] No pararem fins fer efectiva la República". "Això és un compromís de tot el Govern i de la majoria sobiranista del Parlament", ha afirmat per concloure.

"Per primer cop ens sentim un Estat"

Elisenda Paluzie, presidenta de la Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha elogiat el treball dels Mossos el 17 d'agost de l'any passat. "Col·lectivament i per primera vegada ens sentim un Estat, i els Mossos van ajudar". "L'1 d'octubre ens sentim poble, el dia del referèndum", ha remarcat. I ha comentat: "Tenim moltes foscors per resoldre", en referència als suposats vincles de l'Iman de Ripoll, artífex dels atemptats, amb el CNI.

"Hem recuperat un Govern de la Generalitat que ha donat prioritat a l'aixecament del 155 i als seus efectes, però queda molta feina per fer", ha afegit Paluzie. "Necessitem recuperar la comunió del 17-A [...] Treballem per a una República dels drets i les llibertats de tots, pels qui la volen i els que no".

Paluzie, però, també ha demanat «millorar la tasca d'acompanyament als familiars de les víctimes» i, mirant a Torra, i en referència a l'episodi de la pancarta viscut la nit del dijous, ha reclamat que els Mossos siguin «garants de la llibertat d'expressió». «Confiem que el Govern hagi pres nota», ha afirmat al descriure l'Executiu de Torra com un «govern de resistència» i explicar que la llibertat d'expressió «està essent vulnerada per les institucions del Govern espanyol». «Hem d'entomar les crítiques», ha reconegut el president de la Generalitat al seu torn.

"Els carcellers han tingut vergonya de mirar-li a la cara"

Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural, ha fet referència a l'acte d'homenatge amb autoritats del matí a Barcelona. "Els carcellers han tingut vergonya de mirar-li a la cara", ha dit, en relació al silenci del rei, de la reina i de Pedro Sánchez, quan Quim Torra els ha presentat Laura Masvidal. "Cap rei es pot atorgar el protagonisme en un acte com el d'avui", ha dit Mauri, qui ha exclamat: "Vergonya!". I ha afegit: "Avui és dia d'homenatge a les víctimes i agraïment als servidors públics; només ells són els protagonistes".

«Aquest és l'autèntic homenatge popular i no el que malauradament hem vist aquest matí», ha insistit. «Cap Borbó es pot atribuir el protagonisme», ha criticat. I en referència a l'operatiu policial, ha dit que «el que s'elogia a tot el món aquí, a l'Estat espanyol, es tanca a les parets de la presó de Lledoners». «No ens aturaran fins que tornin a casa», ha promès al final de la seva intervenció.

Masvidal: "Ja n'hi ha prou"

Laura Masvidal, parella de l'ex-conseller Forn, ha comentat que ja fa massa dies que es concentren a les places per manifestar rebuig a la repressió. "Ja prou", ha dit, de tenir gent empresonada sense judici. Els concentrats repetien a crits la mateixa frase: "Ja n'hi ha prou", “ja no hi ha por”. Ha mostrat una samarreta signada pels presos i ha afirmat: "El que ha portat als nostres dirigents a la presó ha estat la seva defensa dels drets civils i la democràcia".

Masvidal ha dit que ja «fa massa dies» que els independentistes es concentren per demanar justícia i ha assenyalat que fa 10 mesos que denuncien la vulneració reiterada de drets civils i alerten d'un retrocés democràtic a Espanya, fins i tot sota un govern «que es fa dir de progrés» però que mantè a la presò «gent innocent sota acusacions falses».

Una actuació musical d'el violinista Manel Rivera i el cant d'Els Segadors han posat colofó a l'acte davant de la presó de Lledoners.

Homenatge de Torra a Forn

A la tarda Quim Torra, ha visitat a la presó de Lledoners a l'exconseller de l'Interior Joaquim Forn, en presó preventiva, acompanyat de la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i del conseller d'Interior, Miquel Buch. El president ha volgut així reconèixer la tasca de Forn en les hores posteriors als atemptats de l'any passat, ja que aleshores exercia com a titular del Departament, i que també ha reconegut l'acte organitzat per les entitats Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural.