Público
Público

La UE suspèn els viatges des del sud de l'Àfrica per la nova variant de la Covid

Els residents europeus que provinguin d'aquesta part del planeta hauran de passar una quarantena. El Departament de Salut afronta el fiasco del passaport Covid a la restauració que ha calgut suspendre pel col·lapse per descarregar-lo

Varios pasajeros con maletas en el aeropuerto de El Prat, a 19 de noviembre de 2021, en Barcelona, Cataluña (España).
Passatgers amb maletes a l'aeropuerto del Prat. D. Zorrakino / Europa Press

Els 27 països de la Unió Europea han acordat aquest divendres prohibir els viatges des del sud de l'Àfrica per l'aparició de la nova variant de la Covid. Les restriccions afectaran a Sud-àfrica, Botswana, Esuatini, Lesotho, Namíbia, Moçambic i Zimbabwe i les restriccions s'aplicaran "durant catorze dies".

La UE també ha acordat que els residents europeus que provinguin d'aquesta zona del planeta i que sí que tenen dret a entrar en espai comunitari se sotmetin a test i un període de quarantena.

El temor que la nova variant de coronavirus B.1.1.529 (coneguda com a 'Nu') es propagui ha provocat l'enduriment de les mesures en un moment en què els contagis han augmentat a nivell global.

Els representants dels Vint-i-set, en una reunió que ha començat aquest divendres a primera hora de la tarda, han adoptat aquesta mesura a proposta de la Comissió Europea per activar el "fre d'emergència" i així poder tancar la frontera exterior amb determinats països on es localitzen variants d'interès o preocupants.

Els primers països que van decretar restriccions als viatges des de diversos països del sud de l'Àfrica van ser el Regne Unit i Israel. Després el van seguir altres països europeus com Alemanya, Itàlia, França, la República Txeca, els Països Baixos, Àustria i Croàcia. També s'hi han sumat Suïssa i Singapur.

La nova variant, que va ser identificada l'11 de novembre, preocupa per l'alt nombre de mutacions, més d'una trentena, que s'han confirmat en dues setmanes. Una dona a Bèlgica que va viatjar a Egipte, ha estat el primer cas confirmat a Europa de la nova variant 'Nu'.

Després d'anunciar-se la troballa d'aquesta variant, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va convocar una reunió dels seus experts per analitzar-ne el possible impacte en la lluita contra la pandèmia.

Aquest mateix divendres, el vicepresident del Banc Central Europeu, l'exministre Luis de Guindos, ha afirmat que l'impacte econòmic d'aquesta variant tindrà un efecte més limitat. "Crec que no serà gens equiparable a fa un any i un any i mig", ha afirmat. Les borses mundials han patit una caiguda per les restriccions dels viatges al sud de l'Àfrica.

Fiasco del passaport Covid per la restauració

D'altra banda, la Comissió Delegada de la Covid-19 ha decidit suspendre des d'aquest divendres al migdia i almenys fins dilluns l'obligació de presentar el passaport Covid a bars, restaurants, gimnasos i altres equipaments, degut als problemes tècnics que té la web de La Meva Salut. La gran demanda del passaport en les últimes hores, més de 300.000, ha bloquejat la web i fa que molts ciutadans no puguin obtenir el certificat, que seguirà sent obligatori per entrar a l'oci nocturn com fins ara. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que dilluns es tornarà a revisar la situació per decidir quan es torna a implantar l'obligació.

"L'eina funciona, no ha sigut precipitat (ampliar l'ús del certificat), però sí que hem d'analitzar què ha passat des d'ahir a la nit fins avui amb aquest tràfic intens", ha afirmat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest divendres al migdia a Vic. Concretament, aquest dijous es van emetre 174.300 certificats i aquest divendres uns 140.000 més. I en els últims quatre dies, la xifra ascendeix a 707.000 certificats.

Durant una atenció als mitjans, ha anunciat que des de la Comissió Delegada de la Covid-19 (un nou òrgan de coordinació amb el Procicat) s'ha decidit una suspensió temporal davant els problemes per poder descarregar-se el certificat. Argimon ha dit que "no té sentit" mantenir la mesura si no s'ha pogut garantir la descàrrega el primer dia que entrava en vigor l'ampliació. D'altra banda, ha detallat que es donen de temps fins dilluns a la tarda per analitzar les causes d'aquests problemes tècnics alhora que no ha descartat "reforçar-lo".