Público
Público

La Universitat de Barcelona investiga la mort d'un científic que estudiava una malaltia letal

L'home hauria estat en contacte amb milers de mostres no autoritzades de la patologia Creutzfeldt-Jakob, un trastorn cerebral poc habitual 

Aula universitaria
Una aula de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona - Europa Press

La Universitat de Barcelona investiga des de fa tres mesos la mort d'un prestigiós científic espanyol que estudiava la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, un trastorn cerebral poc habitual, en un laboratori del centre universitari. Segons ha avançat El País, la UB hauria localitzat milers de mostres no autoritzades en un congelador del laboratori 4141 de la Facultat de Medicina de la UB, on treballava la víctima i amb les quals podria haver tingut contacte.

Les tres institucions investiguen si el científic va manipular les mostres perilloses sense autorització

Segons el rotatiu, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i el consorci públic CIBER, institucions de les quals el bioquímic n'era membre, també s'haurien sumat a la investigació. Les tres institucions investiguen si l'investigador va manipular les mostres perilloses sense autorització. 

D'acord amb El País, el bioquímic va començar a treballar per CIBER a les instal·lacions de la Universitat de Barcelona el 2018, i pocs anys després va desenvolupar símptomes compatibles amb Creutzfeldt-Jakob. El novembre del 2020 va demanar-se la baixa laboral i li van diagnosticar la malaltia, un diagnòstic que va mantenir en secret. Va morir amb 45 anys.

Patologia neurodegenerativa

Creutzfeldt-Jakob és una patologia neurodegenerativa que s'incuba en silenci durant anys. Quan apareixen els primers símptomes, demència i rigidesa muscular, pot provocar la mort en menys de sis mesos. És provocada per unes proteïnes anormals anomenades prions, que s'acumulen al cervell. Es calcula que hi ha un o dos casos de Creutzfeldt-Jakob per cada milió d'habitants, i normalment no se sap la causa. 

El rotatiu ha indicat que la mort de l'investigador ha generat gran inquietud entre la resta de científics del centre que estan en un estat d'angoixa permanent per por d'haver-se contagiat. En declaracions al rotatiu, Gabriel Capellà, metge i director de l'IDIBELL, explica que han identificat "un màxim de vuit persones" que van treballar al laboratori en aquella època, a més del científic mort i Isidre Ferrer. Alguns daquests companys han necessitat atenció psicològica durant mesos.

Estudi "no autoritzat"

Segons ha explicat l'IDIBELL, el laboratori va ser clausurat unes hores després de ser notificats sobre l'existència de les mostres i, al cap de quatre setmanes, una empresa especialitzada el va descontaminar. En aquell moment, també es van identificar les persones que van treballar en aquest laboratori i se'ls va comunicar el potencial risc al qual podien haver estat exposades.  

El campus no disposa d'instal·lacions necessàries per desenvolupar experiments amb mostres priòniques

Les esmentades mostres, per la seva banda, van ser enviades a unes instal·lacions de màxima seguretat mentre s'iniciava la investigació. Durant el transcurs d'aquesta, les mostres, fins aleshores sospitoses, es van enviar a analitzar per confirmar-ne la infectivitat. El març del 2023 van arribar els resultats, que van resultar positius, i així es va comunicar als altres investigadors.

L'IDIBELL remarca que el campus no disposa d'instal·lacions necessàries per desenvolupar experiments amb mostres priòniques i el Comitè de Bioseguretat de l'institut mai no ha autoritzat cap estudi amb aquestes mostres. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?