Público
Público

Vallirana, ​primer municipi metropolità en emergència per sequera

Ho ha demanat el mateix Ajuntament per l’esgotament dels recursos propis. El Govern també ha declarat l’escenari d’excepcionalitat a 23 municipis que depenen de la capçalera del Ter-Llobregat

L'aigua del pantà de Sau - ACN

Judit Castaño

El Govern ha declarat l'estat d’excepcionalitat per sequera a 23 municipis de les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, que depenen de la capçalera del sistema Ter-Llobregat. Així ho ha anunciat aquest dimarts el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, després d'una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera. La mesura, que afectarà a 15.323 habitants, entrarà en vigor la setmana vinent, tan bon punt es publiqui la resolució al DOGC. Bagà, Borredà, Capolat i Cercs són alguns dels pobles afectats.

La capçalera del Ter-Llobregat també abasta tota la regió metropolitana de Barcelona, que podria entrar en estat d'emergència -l'escenari més greu de tots- per sequera aquest mateix desembre, tal com ja va anunciar l'ACA si no milloren els nivells d'aigua. De moment, només ha entrat en aquesta fase Vallirana (Baix Llobregat), a petició del propi Ajuntament, per l’esgotament dels pous.

El municipi, d'uns 15.000 habitants entre el nucli urbà i les diverses urbanitzacions que en formen part, no està connectat a la xarxa de distribució d'ATL, ens d'abastament d'aigua Ter-Llobregat. Depèn de recursos propis que s'estan esgotant a causa de la manca de pluges.

La regió metropolitana de Barcelona podria entrar en estat d'emergència per sequera aquest mateix desembre

Amb l'entrada en vigor de l'estat d'emergència per sequera, es fixa una dotació global d'aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi. També es suprimeix el reg agrícola -es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos-, s'ha de reduir un 25% els consums d'aigua dels usuaris industrials i també el consum d'aigua en els usos recreatius.

Es prohibeix l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats), la prohibició total de l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d'aigua dolça i la prohibició de netejar qualsevol vehicle, excepte en establiments de neteja específics.

Aquestes noves restriccions se sumen a les que Vallirana porta aplicant des de fa anys. L'any passat va rebre quasi 130.000 euros en subvencions per camions cisterna i altres mesures d'emergència. Només aquesta primavera, el municipi va necessitar cubes d'aigua durant més de dos mesos per atendre uns 5.000 veïns afectats.

Els embassaments, sota mínims

Malgrat les pluges de les últimes setmanes, els embassaments de les conques internes estan al 19,38%, el nivell més baix de les darreres tres dècades. El de Darnius Boadella (a un 14,8%) i el de Riudecanyes (4,5%) estan al nivell més baix des que es recullen dades. D'altres, com el de la Baells, la Llosa del Cavall, Siurana i Susqueda s'apropen als mínims. És també el cas de Sau, que va caure al 6,5%, el percentatge més minso des de l'inici de segle aquest març, quan el Govern va decidir desembassar aigua cap a Susqueda per preservar la qualitat de l'aigua. Quan va acabar l'operació, el volum va pujar progressivament fins al 31,9% l'1 de juliol, però des de llavors, el pantà ha tornat a recular de manera constant fins al 16,7% actual.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?